Spolupráce

Tipy pro bezpečné skladování potravin v lednici. Jak na to?

Lednice je spotřebič, který nalezneme v každé kuchyni. Pomáhá udržet potraviny čerstvé a prodloužit jejich životnost. Mnoho z nás je ale naskládá tak, jak přijdou do ruky a přesně tak se to dělat nemá. Správným uspořádáním a skladováním můžete dosáhnout mnohem lepších výsledků. A v tomto článku se podíváme, jak na to.

Lednice a její zóny

Moderní lednice jsou vyráběny tak, že jsou rozděleny na několik částí. Ty poskytují rozdílné teplotní zóny a každá z nich je tedy vhodná pro jiný typ potravin. Ve většině případů je lednice konstruována tak, že na nejvyšších poličkách je nejchladněji a postupně se teplota snižuje. Nejméně chladným místem jsou pak obvykle samotné dveře.

Lednice

Skladování masa a ryb

Ryby a syrové maso by se měly skladovat v nejnižší poličce, případně v boxu, který je k tomu určen. Důvod je prostý – jde hlavně o to, aby se nekontaminoval zbytek věcí, které jsou zde uloženy. Maso pouští šťávy, které by mohly stékat do nižších pater, což by mohlo ostatní potraviny znehodnotit. Pro váš klid je nejvhodnějším způsobem skladování v uzavíratelných boxech nebo alespoň plastovém sáčku.

Skladování salámů a sýrů

U salámů je to celkem jednoduché. Je doporučené skladovat je ve středních částech. Pokud je to možné, tak v originálních obalech, případně je potřeba je pečlivě zabalit, aby do sebe neabsorbovaly ostatní pachy. Po otevření je ideální zabalit je do potravinářské fólie nebo alobalu. U sýrů je to malinko složitější. Můžeme je rozdělit do tří skupin, kdy každá má trochu jiné požadavky:

  • Tvrdé sýry – měly by být uloženy ve střední části. Příkladem je například parmazán.
  • Měkké sýry – ty by měly být naopak uloženy v nejnižších částech lednice, například camembert.
  • Modré sýry – těm patří nejvyšší, nejchladnější část. Například se jedná o gorgonzolu.

Ovoce a zelenina

Mnoho lidí skladuje tyto dva druhy potravin spolu, ale věděli jste, že to není to nejlepší řešení? Ovoce by mělo být odděleno, jelikož produkuje plyny, které urychlují zrání, což by mohlo mít na zeleninu neblahý vliv. Pokud má vaše lednice oddělení pro tento druh potravin, pak je odkládejte zde – obvykle je zde vyšší vlhkost, což jim prospívá. Některé druhy, jako například brambory, jablka nebo rajčata, lednici nepotřebují vůbec a je lepší je skladovat mimo.

Zelenina v lednici

Mléčné výrobky

Tyto produkty patří mezi ty nejcitlivější a je vhodné vymezit jim prostor v nejchladnějších částech, ať už jde o mléko, jogurty nebo smetanu. Rozhodně by neměly být uloženy ve dveřích lednice, jak to mnoho lidí dělá – zde je teplota nejvíce kolísavá a tento druh potravin se tak může rychle zkazit.

Pravidelné čištění lednice

Poslední důležitou částí je samotné čištění. Pokud chcete dosáhnout toho, aby vše zůstalo co nejdéle čerstvé a jedlé, pak je potřeba alespoň jednou za dva měsíce lednici důkladně vymýt. Tím odstranit nahromaděné bakterie a možné plísně, které se zde mohou nacházet.

Existuje mnoho dalších zlepšováků, které najdete u těch nejmodernějších modelů. Pokud se tedy chystáte na výběr lednice nebo mrazáku, pak si zjistěte, jaké funkce nabízí. Pokud máte nějaké speciální požadavky, zeptejte se například na prodejně, kde vám určitě dobře poradí.

A jeden tip na závěr!

Pravidelně kontrolujte na vašich potravinách datum spotřeby. Ty, kterým se trvanlivost blíží ke konci dejte vždy dopředu na viditelné místo. Mnohdy tak předejdete zbytečnému plýtvání a zkažení vašeho jídla.

Zdroj náhledového obrázku: pexels.com

Zdroj obrázků: stokkete / Adobestock.com, Goffkein / Adobestock.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button