TOP 10

TOP 10: Dbejte o zdraví vašich kostí a dopřejte si dostatek vitamínu D

Vitamín D patří do řady v tuku rozpustných vitamínů a velmi se liší od ostatních vitamínů tím, že jej organismus sám vyrábí díky přijatému slunečnímu záření. Vitamín D je více než vitamín v tom smyslu, že se chová podobně jako pro-hormon a má účinky na hormonální vyváženost a obranyschopnost vašeho těla. Bohužel většina potravin je velmi chudá na vitamín D, ale existuje i malé množství potravin, které obsahují poměrně vysokou dávku vitamínu D. Pojďte se spolu s námi podívat na jejich seznam.

Proč je pro tělo důležitý vitamín D?

Vitamín D hraje roli při vstřebávání vápníků do kostí. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k onemocnění kostí či vzniku kostních abnormalit zvané také jako křivice.

Příznaky nedostatku vitamínu D v těle:

  • oslabený imunitní systém
  • krátkodobé deprese
  • autoimunitní onemocnění
  • rakovina
  • slabé kosti
  • kožní problémy (ekzém, lupenka)
  • demence

Lidé, kteří jsou více náchylní k nedostatkům vitamínů D, žijí v severních oblastech, kde je sluneční záření opravdovou vzácností. Nedostatkem vitamínu mohou trpět také lidé s tmavší pleti, nízkým obsahem tuku v těle či lidé užívající steroidy a léky na hubnutí. Vitamín D napomáhá obnovování buněk a hraje roli ve vývoji autoimunitních onemocnění. Doporučená denní dávka vitamínu D je 400-600 IU.

TOP 10 potravin:

  1. Sluneční záření: podporuje syntézu vitaminu D z cholesterolu v kůži
  2. Olej z tresčích jater: 1 lžička= 440 IU (více než 100% denní dávky)
  3. Sardinky: 100 g= 164 IU (41% denní dávky)
  4. Losos: 100 g= 400 IU (100% denní dávka)
  5. Makrela: 100 g= 400 IU (100% denní dávky)
  6. Tuňák: 100 g= 228 IU (57% denní dávky)
  7. Mléko: 1 šálek= 98 IU (24% denní dávky)
  8. Kaviár: 30 g= 33 IU (8% denní dávky)
  9. Vejce:  1 kus=  41 IU (10% denní dávky)
  10. Houby: 1 šálek= 2 IU (1% denní dávky)

Kromě slunečního záření, kterého především přes zimu příliš není, byste si měli dopřávat tyto potraviny, které vám do těla vitamín D dodají.

Výhody pravidelné konzumace vitamínu D

Nedostatek vitamínu D může postupně vést k obezitě. Podle studie ženy, které měly vyšší hladinu vitaminu D v těle, které podstoupily dietu s kontrolovaným přísunem kalorií, ztratily svou váhu více než ženy, které měly úroveň vitamínu D nižší. Není však zcela úplně jasné, zda nedostatek vitamínu D vede k obezitě či obezita vede k nedostatku vitamínu D. Celkově však lze říci, že pokud máte potíže s hubnutím, měli byste zkusit zvýšit obsah vitamínu D ve vašem těle.

Nervový systém a rakovina

Několik studií prokázalo, že lidé s nižší úrovní vitamínů D prováděli nesprávně standradizované zkoušky, jelikož měli omezené schopnosti reakce, měli problémy s úkoly, které vyžadovaly soustředění a větší míru pozornosti. Zdravá hladina vitamínu D podporuje soustředěnost a výkon. Důležité je, že snižuje riziko vzniku rakoviny, zejména tlustého střeva a prsou.

Zdraví kostí a svalů

Vitamín D hraje klíčovou roli ve vstřebávání vápníku a pomáhá udržovat vaše kosti zdravé a silné, též udržovat v kondici vaši svalovou hmotu. Především starší lidé, kteří si hlídají dostatečný přísun vitamínu D, ať už ve stravě či prostřednictvím slunečního svitu, mají větší šanci být stále aktivní, mají více síly a jsou méně náchylní k onemocnění kostí.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button