HubnutíJídloReceptyZdraví

Tvaroh je plný bílkovin a pomáhá nejen při hubnutí. Jak si ho připravit, i když nepatří mezi vaše oblíbené potraviny?

Tvaroh je nabitý bílkovinami, proto je snad všemi výživovými poradci doporučován při redukci, ale i ve chvíli, kdy chcete přibrat. Díky dostatečnému příjmu bílkovin vaše tělo začne spalovat tuky, které zmizí a místo nich se vytvoří svalová hmota. Vyjma sladkých tvarohových buchet a koláčů, nepatří tvaroh mezi oblíbené pochoutky. Jak si ho připravit, aby zůstal výživná a současně dobře chutnal?

Našlehaný tvaroh

Pro odpůrce tvarohu je hlavní stížností jeho textura. Šlehání tvarohu je jednoduché řešení, díky kterému je lehký a nadýchaný při zachování všech jeho nutričních výhod. Zde se šlehaný tvaroh podává s granolou pro křupání a čerstvým ovocem pro přirozenou sladkost se silným přísunem antioxidantů a vlákniny. Pokud chcete, můžete bobule smíchat přímo s tvarohem.

Ingredience

  • 2 šálky nízkotučného hladkého tvarohu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 šálek různých čerstvých bobulí
  • 6 lžic granoly

Postup

  1. Tvaroh a javorový sirup dejte do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte při vysokém výkonu, dokud nebude úplně hladký, asi 1 minutu.
  2. Tvarohovou směs rozdělte rovnoměrně mezi dvě servírovací misky a naplňte každou ½ šálku bobulí a 3 lžícemi granoly.

Míchaná vejce s tvarohem

Stejně jako tvaroh, i vejce jsou nabité bílkovinami. Tvaroh s míchanými vajíčky tvoří proteinovou bombu, která zasytí především po větší fyzické námaze.

Ingredience

  • 4 velká vejce
  • ⅔ šálku nízkotučného tvarohu
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička nasekané čerstvé pažitky (volitelně)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  1. V míse prošlehejte vejce, tvaroh, sůl, pepř a případně pažitku.
  2. Umístěte střední nepřilnavou pánev na střední teplotu. Po zahřátí přidejte olivový olej a poté vaječnou směs. Stěrkou pomalu seškrabujte vejce směrem do středu pánve, jak tuhnou, dokud se směs neprovaří, asi 2 minuty.

tvaroh-miska

Česnekový a bylinkový zeleninový dip

Zelenina s dipem prostě chutná tak nějak lépe. Když si můžete namáčet chřest, mrkev, řapíkatý celer do chutného dipu, máte skvělou pochoutku na večer. Dipy, vytvořené z majonézy jsou těžké a kalorické. Zkuste nějaké z tvarohu a můžete mlsat večer u knihy či televize bez výčitek.

Ingredience

  • 1½ šálku nízkotučného tvarohu
  • 1 citron, šťáva
  • ¼ lžičky košer soli
  • 1 špetka čerstvě mletého černého pepře
  • 1 malý stroužek česneku (nebo ½ běžného stroužku)
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • 3 lžíce nízkotučného mléka (plus další podle potřeby pro úpravu hustoty)

Postup

  1. Vložte tvaroh, citronovou šťávu, sůl, pepř a česnek do mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte do hladka, asi 1 minutu.
  2. Přidejte kopr, pažitku a mléko a pulsujte, dokud nejsou bylinky dobře nasekané, ale ne zcela rozmíchané, asi pětkrát. Podávejte s oblíbenou zeleninou.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button