Babské radyPřírodní léčba

Velký přehled bylinných sirupů na nachlazení, kašel, trávení a žaludek!

VELKÝ PŘEHLED BYLINNÝCH SIRUPŮ!

Domácí bylinné sirupy mají rádi děti i dospělí. Jejich příprava není vůbec složitá a jejich velkou výhodou je, že si můžete být zcela jisti co v tom sirupu je. Koupit něco, co je plné konzervantů, chemických látek a ovoce to zřejmě moc nevidělo, a na to jak je příprava snadná, tak je škoda si nějaký ten bylinný elixír nenamíchat.

Můžete je užívat samotné nebo například v teplém čaji, a to v období nemoci, či jen jako prevenci po celý rok. Problém sirupů je množství cukru, doporučuji použít hnědý nerafinovaný, který je alespoň zdravější variantou bílého, ale ten samozřejmě můžeme použít také. Můžete také přidat citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, aby se sirup tak rychle nekazil.

DIVIZNOVÝ

Potřebujeme: 

hrst květů Divizny velkokvěté

cukr

Diviznu dáme do litrové sklenice a posypeme cukrem, takto střídáme vrstvy, až naplníme sklenici. Necháme 5 dní stát a poté scedíme. Sirup necháme napěnit a potom stočíme do láhve a zazátkujeme.Při onemocnění průdušek užíváme několikrát denně 1 polévkovou lžíci.

JITROCELOVÝ

Jitrocelový sirup užíváme na kašel, na zahleněné průdušky a při potížích s dýcháním. Každou hodinu si dáme 1 lžičku sirupu, dokud kašel nepřejde.

Recept č. 1

Potřebujeme:

listy Jitrocele kopinatého

cukr

Do sklenice od okurek dáme listy Jitrocele, posypeme cukrem, pak zase vrstvu listů a tak střídavě až po hrdlo. Dobře utlačíme, láhev zakryjeme celofánem a zavážeme. Za několik týdnů pustí jitrocel šťávu, kterou pak scedíme.

Recept č. 2

Potřebujeme:

5 jitrocelových lístků

4 lžíce vody, med

K rozetřeným jitrocelovým lístkům přidáme vodu a směs necháme pomalu zahřát. Postupně přidáme med, dokud nevznikne sirupová konzistence.

KOPŘIVOVÝ

Recept č. 1

Potřebujeme: 

250g čerstvých mladých lístků kopřivy

1,5l vody

500g cukru

Listy kopřivy necháme přejít varem a odstavíme na 12 hodin. Pak scedíme, přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu.

Jako podpůrný a preventivní prostředek se užívá 1 lžíce 3krát denně.

Recept č. 2

Potřebujeme: 

100 mladých kopřiv

4l vody

4kg krystalového cukru

100g kyseliny citrónové

1dl rumu

Mladé kopřivy (15-20 cm dlouhé) dobře propereme a necháme okapat. Zalijeme převařenou vlažnou vodou a necháme stát 24 hodin. Scedíme a zahřejeme na 80° C, přidáme krystalový cukr, kyselinu citrónovou a rum.

Při žaludečních potížích užíváme denně 1 lžíci.

LIPOVÝ

Potřebujeme: 

3 hrsti čerstvého květu lipového

1l vody

1 lžička kyseliny citrónové

1kg cukru

několik hřebíčků

Lipový květ omyjeme, přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat do druhého dne. Pak přecedíme, uvedeme do varu a přidáme kyselinu citrónovou a postupně cukr. K ochucení použijeme několik kousků hřebíčku. Povaříme 15 minut a horké plníme do lahví. Uchováváme v temnu a chladnu.

Používáme při onemocnění průdušek a při nachlazení.

MÁTOVÝ

Potřebujeme: 

60g čerstvých lístků Máty peprné

500g cukru,

1 / 2l vody,

šťáva z 1 citronu

Vodu s cukrem svaříme na hustý sirup. Do něj přidáme drobně pokrájenou mátu a necháme přejít varem. Přikryté necháme asi 1 hodinu louhovat, potom přecedíme a dochutíme citronem.

Užíváme 3x denně 1 lžíci při nechutenství a nachlazení.

MEDUŇKOVÝ

Potřebujeme: 

5l vody, 

10g kyseliny citrónové, 

200g natě i se stonky Meduňky ,

1l vody svařené s 1kg pískového cukru

Vodu přivedeme k varu, necháme trochu schladnout, přidáme kyselinu citrónovou a meduňku. Necháme 24 hodin stát. Potom scedíme, přidáme 1 l vody svařené s cukrem a necháme vychladnout. Naplníme do lahví a uchováváme v chladu.

Sirup přidáváme do čaje, zlepšuje trávení.

Z ČERNÝCH JEŘABIN

Potřebujeme:

2,5kg Černých jeřabin

3l vody

3 lžičky kyseliny citrónové

cukr

Dáme vařit vodu, do teplé dáme umleté jeřabiny a kyselinu citrónovou. Necháme 2 dny stát, občas zamícháme. Přecedíme přes hustý cedník a přidáme cukr (na 1 kg šťávy 1 kg cukru). Mírně zahřejeme až se cukr rozpustí, potom plníme do lahví.

Je to velmi zdravý a lahodný sirup, který uleví při zažívacích i žaludečních potížích.

ŠÍPKOVÝ

Recept č. 1

Jader zbavené šípky nakrájíme a zalijeme studenou vodou, necháme 30 minut stát a poté zvolna přivedeme k varu. Povaříme necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čerstvé šťávy přidáme 500g cukru, který necháme rozpustit.

Podáváme při onemocnění močových cest a při všech formách nachlazení.

Recept č. 2

Potřebujeme: 

150g celých šípků

50g rakytníku

50g máty peprné

1l vody,

1kg cukru

50g kyseliny citrónové

Šípky, rakytník a mátu zahříváme ve vodě tak dlouho, až přivedeme k varu, ale nevaříme. Po vychladnutí vymačkáme přes plátýnko, přidáme cukr a kyselinu citrónovou a zahříváme, až se cukr rozpustí. Pak sterilizujeme 20 minut při 80°C. Podáváme při nachlazení.

ŽALUDEČNÍ ELIXÍR

Na macerát potřebujeme:

1,6g sušené pomerančové kůry

1,6 citrónové kůry

1,6g puškvorce

1g muškátového oříšku

1g majoránky

1g skořice

1g pelyňku

0,65g hřebíčku

0,65g kardamomu 

0,65g rozmarýnu

0,3g zeměžluče

650ml vody, na sirup 160 ml vody a 320 g cukru

Jemně řezané nebo drcené drogy macerujeme 10 dní a poté scedíme. Macerát smícháme se sirupem.

SIRUP NA KAŠEL A PRŮDUŠKY

Do 3,5 litrové láhve dáme po vrstvách podběl, kopřivu, sedmikrásku, jitrocel, diviznu, lipový květ, a květ bezinky a každou vrstvu prosypeme cukrem. Bylinky postupně mačkáme do sklenice a hrdlo převážeme prodyšnou látkou.

Po dodání poslední vrstvy necháme louhovat 1 měsíc. Potom scedíme a můžeme užívat.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button