JídloKrásaPrevenceRady a tipyZdraví

Víte, jaké zdravotní výhody přináší našemu tělu kimchi?

Že nevíte, co to je? Je to korejské jídlo, jehož základem je zkvašené zelí. Dále se do něj přidává česnek, chilli papričky, jarní cibulka a koření (druhy závisí nakonkrétním receptu, neboť jich je celá řada). Také se používá rybí omáčka, rozdrcené minikrevety nebo ústřice.

Nabízíme jeden ze základních receptů, který vám nezasáhne do rodinného rozpočtu.

Suroviny pro 4 – 5 porcí:

  • 1 kg pekingského zelí
  • 5 lžic mořské soli
  • 2 lžíce prášku z chilli papriček
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky (základní surovina pro thajskou kuchyni, pikantnější obdoba omáčky sojové)
  • sezamové semínko na posypání
  • můžeme přidat tenké nudličky mrkve, bílé ředkve nebo jarní cibulku

Důležité je správné nasolení, které napomáhá změknutí zelí. Také je potřeba zelí postupně proplachovat, tak dlouho, až bude slané tak akorát. Mezitím si připravíme pastu z ostatních přísad, kterou se zelím řádně smícháme (nebojte se zapojit i ruce). Konzumovat můžeme ihned nebo nechat vychladit a uležet v lednici.

Výhody konzumace kimchi

  • Obsahuje velké množství živin, vitamínů, minerálních látek (vápník, selen, železo), vlákniny, esenciálních aminokyselin, antioxidantů a probiotik, které pomáhají procesu trávení a také v boji proti různým bakteriím.
  • Podporuje zdraví střev.
  • Zlepšuje trávení – jen pozor, nic se nemá přehánět, nadměrná konzumace by mohla vést ke střevním potížím a nadýmání.
  • Pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a to především díky česneku, který obsahuje selen a allicin. Navíc napomáhá snižovat riziko vzniku mrtvice či srdečních onemocnění.
  • Pomocník při hubnutí – reguluje chuť k jídlu, snižuje hladinu cukru v krvi, obsahuje velké množství vlákniny (pomáhá navozovat pocit sytosti a plnosti), navíc je to nízkokalorické jídlo.
  • Prevence tvorby vředů – peptické vředy jsou převážně způsobovány bakterií nacházející se v žaludku. Její vývoj může zastavit konzumace kimchi.
  • Snížení rizika výskytu rakoviny – směs obsahuje řadu důležitých flavonoidů, které pomáhají v boji s rakovinou.
  • Regulace hladiny cukru v krvi.
  • Lepší podmínky pro hojení kůže – nerovnováha střevních bakterií může způsobovat různé kožní problémy – akné, ekzémy či další onemocnění. Pokud jsou vaše střeva zdravá, můžou se zlepšit i kožní obtíže.
  • Posílení imunitního systému – některé složky (česnek, zázvor, kajenský pepř) účinně posilují imunitní systém, chrání před infekcemi, nachlazením a chřipkou.
  • Krásnější pleť a vlasy – konzumace může pomoci zpomalovat proces stárnutí či tvorby vrásek a to díky selenu, který posiluje zdraví pokožky i vlasů.

Zdroj

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button