Prevence

6 zdravotních přínosů, které vám přináší konzumace ostružin

Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Není nic lepšího, než najít potravinu, která splňuje skvělou chuť a velký zdravotní přínos. A že jich máme na trhu již velký výběr. Plodem, který splňuje obě tyto kritéria, jsou ostružiny. Jejich sezóna je právě v plném proudu a my vám v dnešním článku prozradíme, proč si je nasbírat, zamrazit a konzumovat po celý rok. 

Sezónní ovoce

Srpen je plodným měsícem, během kterého dozrává většina plodů. Je to měsíc hojnosti, který přináší také tmavé plody ostružiníku – ostružiny. Ostružiny jsou dobrým zdrojem antioxidantů a mají skvělou chuť. Po sběru je můžete ihned sníst, použít při přípravě jídel či si je zamrazit a konzumovat po celý rok spolu s dalšími plody, které vám les přináší.

Ostružiny a zdraví

Ostružiny jsou pro vaše tělo přínosné podobně jako borůvky. Mají vliv na celkové zdraví vašeho organismu a bojují proti předčasnému stárnutí kůže i vzniku rakoviny v těle.

Chrání před vznikem rakoviny v těle

Jedním z nejvíce prozkoumávaných přínosů ostružin je schopnost chránit organismus před vznikem rakoviny. Důvod je jednoduchý: ostružiny jsou bohaté na antioxidanty. Obsahují polyfenoly a antioxidanty, které bojují proti vzniku rakoviny v těle, zvláště anthokyanin. Ten blokuje růst rakovinných buněk. Ve spojitosti s rakovinou plic bylo provedeno několik výzkumů, ve kterých se prokázal vliv anthokyaninu. Má vliv na zastavení růstu nádorů. Ostružiny obsahují také vitamín K, který může přispívá k protinádorovým vlastnostem ostružin. Jedna porce ostružin obsahuje více než třetinu denní doporučené hodnoty vitamínu K, který hraje roli při prevenci a v boji proti rakovině prostaty, střev, žaludku, nosu, ústní dutiny a jater.

Zdraví mozku

Ostružiny mají velký potenciál při zvyšování výkonnosti mozkových funkcí. Díky pravidelné konzumaci bobulovin, tedy i ostružin, dochází ke zlepšení paměti. Zvláště mangan, který je v ostružinách hojně zastoupen, má vliv na kognitivní činnosti. Mangan se totiž nachází v synapsích vašeho mozku. Zdá se také, že ostružiny a extrahované sloučeniny z nich mají schopnost chránit mozkové buňky před degenerací.

Snižuje riziko vzniku zánětu, zvyšuje imunitu

Díky obsahu antioxidantů vás ostružiny chrání před dopady oxidačního stresu a vzniku chronického zánětu. Zánět je potencionálním činitelem, který stojí u příčiny mnoha onemocnění. Ostružiny přirozeně snižují riziko vzniku zánětu. Chrání vás například proti vzniku žaludečních vředů. Protizánětlivé potraviny často jdou ruku v ruce s vysokým obsahem antioxidantů a ostružiny nejsou výjimkou. Ostružiny vykazují antibakteriální aktivitu, což je další funkce, kterou chrání vaše tělo před vznikem mnoha onemocněními.

Snižuje příznaky menstruace

Pokud se potýkáte s bolestivými příznaky PMS, řešením se pro vás může stát pravidelná konzumace ostružin. Přítomnost vitaminu K ve stravě pomáhá regulovat hormonální funkce a tím potenciálně snižuje bolestivou menstruaci a křeče. Jako vitamín ovlivňující srážení krve může také pomoci při nadměrném krvácení a při těžkých menstruačních cyklech. Dalším způsobem, jak zmírnit psychické a fyzické symptomy PMS, je konzumace potravin s vysokým obsahem manganu a vápníku.

Kardiovaskulární zdraví

Vitamín K obsažený v ostružinách je velmi důležitý pro zdraví kardiovaskulárního systému. Zdravý přísun vitamínu K je také spojen se zdravými hladinami krevního tlaku, sníženým rizikem vzniku zánětu v buňkách apod.

Zdravá pleť

Ostružiny chrání také vaši pokožku před poškozením ultrafialovým zářením a vnějším vlivům. Také vitamín C obsažený v ostružinách pomáhá udržovat vaši pokožku zdravou a silnou. Podporuje produkci kolagenu a chrání pokožku před vysycháním. Je skvělou prevencí vzniku vrásek a má antivirový účinek, chrání tedy vaši pokožku před vznikem oparů.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Zanechte komentář

error: