Melasa vzniká jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny a výrobě cukru.
Je to tmavěhnědá až černá hustá sirupovitá tekutina. Její chuť je sladká (používá se jako přírodní sladidlo) a má specifickou příchuť po zkaramelizovaném cukru. Obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla.
Složení:
- cukr – nízký obsah
- minerální látky – vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, měď, zinek
- vitamíny – skupiny B (především B2, B5 a B9), A, C a D
- esenciální aminokyseliny
- enzymy
- mastné nenasycené kyseliny
Výhody používání:
- neobsahuje lepek
- bohatý přírodní zdroj železa
- pozitivně působí na cévy – navrací elasticitu, pomáhá při poruchách prokrvení, při léčbě křečových žil
- snižuje únavu a vyčerpání
- posiluje imunitu
- pomáhá proti zácpě
- pozitivně působí proti neurózám, migrénám a nervovým potížím
- dodává energii při fyzické zátěži či ve stresových situacích
Dávkování
1-2 čajové lžičky rozpustíme 1 – 3x denně (dle potřeby) ve 200 ml vody či čaje.
Vhodnější je ředit vodou vlažnou, snadněji se rozpustí. Pro zvýšení účinků můžeme přidat 1 lžičku jablečného octa či citronové šťávy.
Další použití:
Melasu lze přimíchat do mléka, jogurtu, jablečného pyré či ovocného müsli.
Při vaření ji můžeme přidat do omáček či marinád, kde zlepší chuť masa a drůbeže a díky ní se na povrchu vytvoří křupavá kůrka.
Tip:
V kombinaci s teplým mlékem je výborný prostředek pro dobrý spánek.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos