Vydejte se na bezové květy! Poradíme vám, jak je zužitkovat.
V těchto dnech máte nejvyšší čas na sběr bezových květů. Velmi záleží, v jaké oblasti zrovna chcete bezové květy sbírat. Stačí vyrazit na osvědčená místa a natrhat několik desítek bezových květů. Poradíme vám, co s nimi, jak je zužitkovat a povíme vám, proč jsou pro vaše zdraví velice přínosné.
Bez černý
Bez černý je listnatý keř, který můžete znát i pod názvem bezinka či psí bez, je ceněn v léčitelství i potravinářském průmyslu. Z černého bezu se sbírají květy,listy, ale i zralé plody, které musí projít tepelnou úpravou, jinak mají projímavé účinky. Z plodů černého bezu se připravuje například likér a používají se také v potravinářském průmyslu pro výrobu barviva. Vyrobit si z nich však můžete také sirupy, marmelády či bezové víno. A kde černý bez najdete? Daří se mu na vlhkých lesních mýtinách, kamenitých místech, roklích či u cest. Jedná se o keř, který je u nás celkem hojně zastoupen.
Je libo kosmatici?
A jak můžete bezové květy zpracovat? Napoví vám slovo kosmatice, které označuje smažené květenství černého bezu, které je velmi chutné. Stačí bezinkový květ obalit v těstíčku z mouky a vajíčka a osmažit jej jako řízek. Z bezových květů je nejčastěji připravována bezová šťáva, kterou si přes léto zamilujete vy i vaše děti. Na bezový sirup z bobulí potřebujete přibližně litr bobulí a čtvrt litru vody. Pokud si plody bezinky nasušíte, můžete je užívat po celou zimu na přípravu čaje, který chrání před nachlazením.
Účinky ukrývající se v bezince
Bezinka má příznivý vliv na nachlazení a prochladnutí, při nemoci podporuje pocení, odstraňuje zahlenění, má močopudný účinek, pomáhá od bolestí hlavy, zubů a uší, má celkově příznivý vliv na nervový systém a ničí hnilobné bakterie.
Jak připravit bezový sirup?
Na přípravu bezového sirupu budete potřebovat 40 ks bezových květů, 80 g kyseliny citronové, 3 ks citronu a 2 kg cukru krupice. Nejdříve květy bezu opláchněte studenou vodou, ale pozor, abyste neomyli všechen pyl. Přibližně dva a půl litru vody nechte přejít varem, přidejte kyselinu citronovou a nechte vychladnout. Připravte si do velké mísy květy bezu s pokrájeným citronem a přelijte vychladlou vodou obsahující kyselinu citronovou. Přikryjte utěrkou a nechte den vylouhovat. Druhý den přeceďte přes jemný cedník, nejlépe vyložený plátýnkem, do hrnce. Přidejte cukr, přibližně 1 kg cukru na 1 l tekutiny. Začněte směs prohřívat, až se cukr rozpustí a tekutina začne bublat. Horkou tekutinu vlijte do připravených sterilizovaných sklenic, zavřete víkem, položte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Poté láhve otočte a skladujte na tmavém chladnějším místě. Konzumovat sirup můžete po celý rok zředěný vodou či jako sladidlo do různých pokrmů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos