Vyvarujte se civilizačním chorobám
Už jste někdy tento pojem slyšeli, ale říkáte si, že vás se to netýká. Omyl je však pravdou. Tyto choroby souvisí s životním stylem, především ve velkých průmyslových městech. Jejich příčinou nejčastěji bývá rozvoj průmyslu, který asi neovlivníme. Druhým hlediskem je náš životní styl, který částečně ovlivnit můžeme a tím snížíme riziko výskytu těchto nemocí.
Mezi nejčastější civilizační choroby patří
- cukrovka
- srdeční a cévní choroby
- obezita
- rakovina
- zánětlivá revmatická onemocnění
- deprese
- chronický únavový syndrom
- předčasné porody či potraty
Další často se vyskytující: různé druhy alergií, astma, předčasné stárnutí, AIDS, zánětlivá onemocnění kloubů, vrozené vývojové vady.
Rizikové faktory civilizačních chorob
Mezi ovlivnitelné faktory patří především stravovací návyky a způsob našeho života.
Nevhodná strava jsou především jídla:
- tučná
- přeslazená
- přepálená
- přesolená
- s velkým obsahem živočišných tuků
Nevhodný způsob stravování:
- nepravidelná strava
- příliš velké porce
Faktory s negativním vlivem na naše zdraví:
- nedostatek pohybu
- nedostatek odpočinku
- rychlé pracovní tempo
- nadměrná konzumace alkoholu a cigaret
- stres
Většina z nás se domnívá, že postačí z jídelníčku vyřadit nezdravé potraviny. Je však potřeba do něj zařadit potraviny s velkým přínosem pro naše tělo. Tady jsou ty, které by v našem jídelníčku rozhodně chybět neměly:
Mléko je jedním ze zdrojů vápníku a zároveň pomáhá odbourávat tuky.
Vejce jsou bohaté na bílkoviny, cholin a antioxidanty, jež pomáhají v boji proti rakovině.
Avokádo obsahuje velké množství živin, které pomáhají snižovat onemocnění srdce a cév a usnadňují vstřebávání beta – karotenu.
Olivový olej je velkým zdrojem antioxidantů. Nejlepší je používat extra panenský, ten je vhodný i pro teplou kuchyni.
Ořechy jsou v přiměřeném množství dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin („elixír“ zdraví). Pomáhají při snižování špatného cholesterolu a díky tomu snižují rizika vzniku infarktu či mozkové mrtvice. Kromě jiného obsahují bílkoviny, antioxidanty, vitamíny a minerální látky.
Tučné ryby (losos, makrela, sardinky, pstruh) jsou bohaté na vitamíny (především A a D), minerální látky a omega – 3 mastné kyseliny (pomáhají snižovat riziko vzniku aterosklerózy, infarktu, mozkové mrtvice, demence nebo rakoviny prostaty.
Červená řepa, především pití řepné šťávy, zlepšuje výkon při cvičení, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, pozitivně působí na játra a srdce.
Listová zelenina (špenát, kapusta) je zdrojem železa, vápníku, draslíku a vitamínu C.
Ovesné vločky obsahují velké množství železa, vápníku a vitamínu B. Zbavují tělo toxických látek. Jsou výborným zdrojem energie.
Luštěniny (především fazole) a jejich klíčky obsahují rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat cholesterol, stabilizuje cukr a především zlepšuje zažívání.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos