Nedostatek vlákniny a fermentované potraviny v naší stravě v kombinaci s nadměrným užíváním antibiotik jsou hlavními důvody, proč se u nás objevují zažívací potíže. Pro celkové zdraví našeho organismu je důležitá rovnováha užitečných bakterií v našem střevním traktu. Ty totiž pomáhají v boji proti toxinům v těle. V případě nepřítomnosti bakterií v těle, dochází k hromadění toxinů a ty pak mohou způsobovat vážné zdravotní potíže – záněty v různých částech těla, špatné metabolické funkce, únava a dokonce úzkost či deprese.
Jak docílit správné rovnováhy střevní mikroflóry
Probiotika
Jsou to užitečné bakterie, které jsou v přírodní formě obsažené v jogurtech či zelenině. Můžete je též zakoupit ve formě kapslí či prášku v lékárnách.
Prebiotika
Jsou to stravitelné složky potravy, které podporují růst zdravých mikroorganismů ve střevech. Jsou bohaté na vlákninu a živiny nezbytné pro regulaci mikroorganismů. Mezi prebiotické potraviny patří například artyčoky, cibule, chřest, mrkev, pórek nebo česnek.
Přírodní doplňky
Pokud probatika a prebiotika nestačí, je potřeba využít další přírodní doplňky – oregano, grapefruity, semínka, olivový olej. To vše může pomoci vyčistit váš trávicí trakt.
Nevhodné potraviny
Potraviny bohaté na cukr a mouku podporují množení nevhodných bakterií. Chcete – li omezit jejich množení, omezte konzumaci těchto potravin.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos