Borůvky patří všeobecně mezi nejoblíbenější druhy ovoce, byť si je většina lidí vychutnává jen v malé míře. Borůvky jsou sladké, šťavnaté a plné živin, jde o účinnou superpotravinu s velkým potenciálem pro lidské tělo. Začleňte je do svých receptur, nebudete litovat.
Borůvky obsahují druh flavonoidů (antokyanů), které jim dodávají barvu. Podobně jsou na tom také brusinky, ale i červené zelí a lilek. Tmavě červená, fialová a modrá jsou ikonické barvy, které nás přitahují. Nebavme se však jen o jejich barvě, ale pojďme se podívat k jakým zdravotním výhodám toto oblíbené ovoce přispívá.
Podrobný rozpis nutričních hodnot přináší studie MNT Knowledge Center, která borůvky v hodnotě pro lidské zdraví rozhodně nepodceňuje. Naopak, věděli jste o tom, že borůvky snižují riziko obezity, cukrovky, srdečního onemocnění a celkové mortality? Navíc budete mít zdravou pleť a vlasy. Budete se cítit lépe, protože se projeví i redukce hmotnosti – s energií půjdete nahoru.
Udržují zdravé kosti
Jelikož borůvky obsahují řadu minerálů a vitamínů posilujících pevnost kostí a jejich strukturu, měly by i ve vašem jídelníčku nalézt čestné místo. Které prvky to jsou, jež nám ke zdravým kostem pomohou? Jedná se především o železo, fosfor, mangan, hořčík, zinek, vápník a vitamín K. Lidé s nižší hladinou vitamínu K jsou náchylnější ke vzniku zlomenin.
Snižují krevní tlak
Když snížíte příjem sodíku, prospějete vašemu krevnímu oběhu. Krevní tlak se sníží, což je příznivým faktorem v boji proti srdečně – cévním nemocem. Sodík raději nahraďte zdravějšími minerály, které vám zaručí právě borůvky.
Vliv na cukrovku
Diabetici s prvním typem cukrovky konzumující vysoký obsah vlákniny mají hladinu glukózy v krvi nižší, to samé platí i u druhého typu, sníží se i hladina lipidů. Jeden šálek borůvek obsahuje 3,6 gramu vlákniny. Dietní pokyny doporučují denní konzumaci vlákniny pro ženy okolo 21-25 g a 30-38 g denně pro muže.
Odvrací onemocnění srdce
Draslík, kyselina listová, vitamín C, B6 a rostlinné živiny se úspěšně podílejí na tom, abyste z těla odstranili škodlivý cholesterol a naučili se jíst více ovoce a zeleniny. Podpoříte tím zdraví svého srdce. Vitamín B6 a kyselina listová zabraňuje usazování sloučenin známých jako homocystein. Když se nahromadí v těle, vedou k srdečním potížím. Pravidelná konzumace antokyanů snižuje riziko srdečního infarktu až o 32% u žen středního věku – výzkum pochází z Harvard School of Public Health and the University of East Anglia. Nejlepší výsledky jsou zaznamenány u těch žen, které konzumovaly tři porce borůvek či jahod denně.
Prevence rakoviny
Vitamín A, C a phytonutrienty v barevném ovoci a zelenině fungují jako silné antioxidanty. Ty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Inhibují nádorový růst, snižují v těle zánět a pomáhají odvrátit nebo zpomalit několik typů rakoviny, včetně jícnu, plic, úst, hltanu, endometria, slinivky, prostaty a tlustého střeva.
Borůvky obsahují také kyselinu listovou, která hraje roli při syntéze DNA a její opravy, čímž zabraňuje tvorbě nádorových buněk z mutací v DNA.
Zlepšení duševního zdraví
Populační studie prokázaly, že spotřeba borůvek může snížit riziko úbytku kognitivních funkcí, stejně jako Parkinsonovy choroby (týká se především neurodegenerativních poruch). Borůvky zlepšují ztrátu krátkodobé paměti a motorické koordinace.
Prospěch v trávení
Vzhledem k obsahu vlákniny, pomáhají borůvky předcházet zácpě a podporují pravidelnost stolice. Tím se váš zažívací trakt stává komplexně zdravějším.
Hubnutí versus sytost
Vláknina je obyčejně rozpoznána jako důležitý faktor při hubnutí a regulaci tělesné hmotnosti. Funguje jako „plnivo“ v trávicím systému. Vysokým obsahem vlákniny potravin se budete cítit plnější, snížíte chuť k jídlu a celkový příjem kalorií.
Boj s vrásky
Kolagen jako systémová složka pokožky spoléhá na vitamín C. Je základní živinou, která v těle pracuje jako antioxidant zabraňující poškození kůže způsobené sluncem, kouřem a jiným exhalačním znečištěním. Podpora kolagenu vitamínem C vede k vyhlazení vrásek a zlepšuje strukturu pokožky. Jeden šálek borůvek obsahuje 24 % denní potřeby vitamínu C. Dále 84 kalorií, 0 g cholesterolu, 1,1 g bílkovin, 0,49 g tuku, 21 g sacharidů a 3,6 g vlákniny (14% denních požadavků).
Kromě antokyanů, borůvky obsahují pestrou škálu fenolických sloučenin, jako je quercetin, kaempferol, myricetin a kyselinu chlorogenovou – to vše přispěje k antioxidační schopnosti organismu. Vzhledem k těmto velkým množstvím bioaktivních látek zaujímají borůvky na žebříčku živin s málo kaloriemi 6. místo z 20 top druhů ovoce.
Jak zařadit borůvky do svého jídelníčku
Borůvky jsou k dispozici čerstvé, mražené i sušené. Při nákupu je důležité zjistit, zda borůvky neobsahují další přidané a nezdravé cukry. Sebelákavější pohled na želé a džemy plné cukrů by vás měl zastavit před jejich konzumací.
Borůvky se mohou přidat do nízkotučného mléka a jogurtu jako chutné a zdravé smoothie. Skvěle chutnají i v kombinaci s ovesnými vločkami. Když si připravíte vafle nebo palačinky, dozdobte je čerstvými borůvkami nebo polijte omáčkou z nich. Neobejdou se bez nich ani ovesné muffiny. Opatrnost ke konzumaci borůvek by měli zaujmout lidé s poruchou srážení krve užívající kumarin (Warfarin), kdy je potřeba vitamín K naopak snížit.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos