JídloPrevence

11 výhod mandlového mléka, o nichž jste nevěděli

Ti, kteří hledají náhražky kravského mléka, už pravděpodobně narazili na to mandlové a říkali si: „Je opravdu tak prospěšné?“ Ať už jste vegan, máte alergii na kravské mléko nebo prostě nemáte rádi jeho chuť, tak mandlové je báječnou alternativou.

Zatímco mandlové mléko je stále více a více populární, je důležité si uvědomit, že neposkytuje stejné živiny jako mléko kravské, například jeden šálek má pouze 1 gram bílkovin oproti 8 gramům v kravském mléce a 2 mg vápníku ve srovnání s 300 mg v mléce kravském.

Stejně jako i u ostatních potravin si zkontrolujte štítky a kupujte mandlové mléko, které obsahuje nejmenší množství konzervačních látek a dalších přísad.

Výhody mandlového mléka

Regulace tělesné hmotnosti

Jeden šálek mandlového mléka obsahuje pouze 60 kalorií, na rozdíl od 146 kalorií v mléce plnotučném. Proto vám může pomoci ubrat na váze.

Zdravé srdce

Mandlové mléko neobsahuje žádný cholesterol a nasycené tuky. Má také nízký obsah sodíku a vysoký obsah zdravých tuků (například omega-3 mastné kyseliny, které jsou například i v rybách), což zabraňuje vysokému krevnímu tlaku a srdečním chorobám.

Silné kosti

Mandlové mléko má 30 % doporučené denní dávky vápníku, stejně jako 25 % doporučené denní dávky vitaminu D, díky čemuž snižuje riziko artritidy a osteoporózy a zlepšuje imunitní funkce. Navíc tyto dvě živiny pracují společně, aby formovaly zdravé kosti a zuby.

Zářící pokožka

Mandlové mléko obsahuje 50 % doporučené denní dávky vitaminu E, který má antioxidační vlastnosti, jež chrání zdraví pokožky například proti poškození sluncem.

Hladinu cukru v krvi

Mandlové mléko (bez aditiv) má nízký obsah sacharidů, což znamená, že nebude výrazně navyšovat hladinu cukru v krvi, čímž snižuje riziko diabetu. Vzhledem k jeho nízkému glykemickému indexu vaše tělo z něj využívá sacharidy, takže cukry se neukládají na tuk.

Síla svalů

Ačkoli mandlové mléko obsahuje pouze 1 gram proteinu v jedné porci, obsahuje vysoké množství vitaminu B, jako je železo a riboflavin, které jsou důležité pro růst svalové hmoty a léčení.

Podpora trávení

Mandlové mléko obsahuje téměř 1 gram vlákniny na porci, která je důležitá pro zdravé trávení.

Neobsahuje laktózu

Na laktózu je alergických 25 % Američanů, což znamená, že mají potíže s trávením cukru v kravském mléce. To dělá z mandlového mléka skvělou náhražku mléka kravského.

Skvělá chuť

Mandlové mléko nechutná jako kravské mléko; je ideální pro ty, které si vybírají potraviny podle chuti. Má svou jedinečnou chuť, kterou mnozí popisují jako lahodnou a křupavou. Navíc se dá univerzálně použít v receptech stejně jako mléko obyčejné. Nebude mít úplně stejnou chuť, ale budeme stejnou konzistenci.

Není nutné ho chladit

Mandlové mléko nemusíte chladit, což znamená, že je jednodušší si ho vzít do práce nebo na výlet. Je naprosto v pořádku ho uchovávat při pokojové teplotě, ale výborně chutná i vychlazené.

Výroba je snadná

Není úplně jednoduché chovat krávy, zato vyrobit si domácí mandlové mléko je naprosto jednoduché. Mandle naložíte do vody, umístíte je do mixéru s vodou a následnou filtrací oddělíte buničinu od kapaliny. Vyzkoušejte, stojí to za to.

Zdroj

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button