HubnutíJídloVitamínyZdraví

5 důvodů, proč jíst více citrusových plodů

Pryč jsou doby, kdy jsme na mandarinky a pomeranče stáli dlouhé fronty. Dnešní supermarkety mají v nabídce citrusové plody pravidelně a jejich nedostatkem rozhodně nestrádáme. Můžeme polemizovat o jejich chuti, ovšem jejich zdravotní účinky citrusových plod jsou nepopiratelné.

Citrony, limetky, pomeranče a grapefruity jsou cítit exotikou a přinášejí osvěžení. Mohou to přinést mnohem více.

Jsou bohaté na vitamíny a rostlinné sloučeniny

Citrusové plody jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, živiny, které posilují imunitní systém a udržují pokožku hladkou a elastickou.

Citrusové plody mají také dobré množství dalších vitamínů a minerálů, které vaše tělo potřebuje, aby správně fungovalo, včetně vitamínů B, draslíku, fosforu, hořčíku a mědi.

Navíc jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, které mají různé zdravotní přínosy, včetně protizánětlivých účinků.

Tyto sloučeniny zahrnují více než 60 druhů flavonoidů, karotenoidů a esenciálních olejů a jsou zodpovědné za mnoho zdravotních přínosů citrusových plodů.

limetka-citron-voda

Obsahují vlákninu

Citrusové plody jsou dobrým zdrojem vlákniny. 

Vláknina má několik zdravotních výhod, včetně zlepšení trávicího zdraví a podpory hubnutí.

Pomeranče mají obzvláště vysoký obsah rozpustné vlákniny, což je druh vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Ve srovnání s jiným ovocem a zeleninou jsou citrusové plody výjimečné tím, že mají vyšší poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny.

Mají nízký obsah kalorií

Citrusové plody mají nízký obsah kalorií, díky čemuž jsou chytrou volbou pro lidi, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet váhu.

Mohou snížit vaše riziko ledvinových kamenů

Konzumace citrusových plodů může pomoci snížit riziko ledvinových kamenů u některých lidí zvýšením hladiny citrátu v moči.

Obsahují živiny, které podporují zdraví srdce

Několik sloučenin v citrusových plodech může zlepšit markery zdraví srdce.

Například jejich rozpustná vláknina a flavonoidy mohou zlepšit hladinu cholesterolu zvýšením „dobrého“ HDL cholesterolu a snížením „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů.

A mnoho z flavonoidů v citrusových plodech, včetně jednoho zvaného naringin, jsou silné antioxidanty, které prospívají srdci několika způsoby.

Zdroj obrázků: pixababy.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button