5 receptů z brambor aneb když potřebujete rychle vykouzlit večeři
Brambory patří mezi ingredience, které má v české domácnosti nepřetržitě snad každý. Díky tomu se jedná o jakousi záchrannou ingredienci, ze které můžete připravit oběd či večeři snadno a rychle. V dnešním článku vám přinášíme 5 tipů na rychlé recepty, díky kterým doma vykouzlíte dobrou večeři za pár minut.
Rychlá večeře
Jistě to znáte na vlastní kůži, přijdete odpoledne z práce a už se vám prostě nechce vyvářet a vymýšlet složité pokrmy. Záchranou jsou pro vás tak často brambory, ze kterých lze vytvořit chutné jídlo. Brambory jsou také ingrediencí, kterou mám doma snad vždy a zachrání nás i ve chvíli, kdy máme takřka prázdnou lednici.
Recepty z brambor
Křupavé bramboráky
Chutná záchrana, kterou máte po smíchání osmaženou do půl hodiny. Nemusíte na nic čekat, stačí si nastrouhat brambory a pustit se do práce. Na přípravu budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 3 vejce
- polohrubou mouku
- česnek
- majoránku
- drcený kmín
- sůl a pepř
- olej na smažení
Do velké mísy nastrouhejte brambory nahrubo. Vymačkejte z nich co nejvíce vody. Přidejte vejce, promíchejte s utřeným česnekem, pepřem, majoránkou a drceným kmínem. Přidejte mouku na zahuštění a nakonec osolte. Smažte na oleji a po ochutnání prvního bramboráku můžete dosolit či přidat česnek. K bramboráku se skvěle hodí rychlá směs ze zeleniny, například paprik, rajčat, pórku apod. Tu ochutíte kořením, popřípadě sojovkou a podáváte k bramboráku.
Krémové plněné brambory
Pustit se můžete i do přípravy plněných brambor na různé způsoby. Stačí brambory uvařit do poloměkka, nechat vychladnout a poté je rozpůlit a vydlabat lžičkou. Plnit brambory můžete například směsí špenátu, česneku a sýru ricotta, skvěle chutnají i plněné brambory jarní cibulkou, krémovým sýrem a slaninou, zkusit můžete i odlehčenější verzi v podobě plněných brambor rajčata, s bazalkou a sýrem mozzarella. Po naplnění se brambory dají zapéct do trouby.
Zapečené brambory
Celá rodina se však náležitě a velmi chutně nadlábne ze zapečených brambor. Ty si můžete připravit na desítky různých způsobů, například klasiku s okurkou a masem, vsadit na zapečené brambory se zeleninou či na smetanové brambory s koprem. Ty se hodí i jako vhodná příloha k masu. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 350 ml smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce másla
- čerstvý či mražený kopr
- sůl a pepř
Připravte si zapékací mísu, kterou vymažete máslem. Do zapékací mísy postupně narovnávejte na plátky pokrájené brambory, čím užší, tím lepší. Vždy narovnejte vrstvu brambor, posolte, opepřete a posypte trochou kopru. Takto vrstvěte až do poslední vrstvy. Nakonec zalijte smetanou, kterou trochu osolíte a přidáte do ní špetku muškátového oříšku. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud nebudou brambory krásně měkké.
Eintopf s fazolemi a klobásou
Vše do jednoho hrnce! Na to jsou naši sousedé experti a vy se od nich můžete nechat snadno inspirovat. Z brambor jsou totiž velmi dobré nejrůznější směsi z pánve, například s čerstvými rajčaty, chilli papričkou, cizrnou a trochou papriky. Vydatnější večeři však vykouzlíte z fazolí, klobásy a osvěžíte hladkolistou petrželkou. Potřebovat na přípravu budete:
- olej na smažení
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- pikantní klobása
- 3 mrkve
- sterilizovaná rajčata
- 300 ml zeleninového vývaru
- 6 kusů brambor
- sladkou mletou papriku
- trochu majoránky
- sůl a pepř
- plechovka červených fazolí/lze použít cizrnu/kukuřici
- hladkolistá petrželka
Připravte si větší pánev či hrnec. Na oleji osmahněte cibulku a česnek, také na kolečka pokrájenou klobásu. Přidejte pokrájenou mrkev a brambory. Lehce orestujte a posypte sladkou paprikou, majoránkou. Zalijte rajčaty, vývarem, osolte a opepřete. Takto duste asi 20 minut. Poté přidejte fazole a povařte další 2 minuty. Servírujte s petrželkou či jinou čerstvou bylinkou Přejeme dobrou chuť!
Krémová bramborová polévka
Během chladnějších dnů nás stále přepadají chutě na polévky. Připravte proto své rodině krémovou bramborovou polévku, kterou máte hotovou a pár minut.
- 1/2 kg brambor
- 250 ml smetany
- 100 g celeru
- 2 stroužky česneku
- menší cibule 80 g másla
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- čerstvá pažitka či osmažená slanina
Na 50 g másla si osmahněte pokrájenou cibuli, česnek, celer a brambory, zalijte zeleninovým vývarem, popřípadě vodou. Osolte a vařte doměkka. Následně směs rozmixujte a zjemněte smetanou a zbylým máslem. Dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Rychlá večeře je na světě. Dozdobit můžete čerstvě nasekanou pažitkou či osmaženou slaninou na kostičky.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/29183526@N06/4863903326
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos