PrevencePřírodní léčbaRady a tipyZdraví

5 superpotravin pro zmírnění úzkosti a stresu

Ve světě, kde se zdá, že stres a úzkost číhají za každým rohem, nebylo by skvělé, kdybychom mohli najít trochu úlevy v potravinách, které jíme? Představte si, že máte tajnou skrýš superpotravin, které nejen uspokojí vaše chuťové pohárky, ale také působí na vaši mysl. Začlenění určitých potravin do vaší každodenní rutiny může poskytnout základní živiny a sloučeniny, které podporují relaxaci, snižují stres a zvyšují celkovou pohodu.

Borůvky

Borůvky jsou nejen chutné, ale také plné antioxidantů, zejména antokyanů, u kterých bylo prokázáno, že mají účinky snižující stres. Tyto antioxidanty pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětu, které jsou spojeny s úzkostnými poruchami. Suplementace borůvek může zlepšit náladu a snížit příznaky deprese a úzkosti u mladých dospělých. Přidání hrsti borůvek do vaší stravy denně může poskytnout přirozenou podporu vašemu duševnímu zdraví.

Banány

Banány jsou dobrým zdrojem hořčíku. Suplementace hořčíkem, hojně obsaženým v banánech, může zlepšit náladu. Jeden velký banán obsahuje 37 mg hořčíku, který pomáhá při snižování krevního tlaku. Banán pomáhá udržovat nižší srdeční frekvenci a také pomáhá při kontrole úzkosti, neklidu a změn nálady.

Komplexní sacharidy

Celozrnné komplexní sacharidy zabraňují pocitu úzkosti tím, že poskytují pomalé uvolňování energie do krevního řečiště. Je známo, že sacharidy v mozku zvyšují hladinu serotoninu, někdy označovaného jako „hormon štěstí“. Chcete-li udržet svou energii a štěstí, ujistěte se, že každé významné jídlo je rozloženo a obsahuje oves, celozrnnou pšenici, quinoa, ječmen nebo jiná celá zrna.

stres-uzkost-muz

Citrusové plody

Nejvyšší koncentrace vitamínu C lze nalézt v citrusových plodech, které také pomáhají při zvládání stresu. Bylo prokázáno, že vitamín C snižuje emocionální a fyzický stres, pravděpodobně snížením hladiny kortizolu.

Luštěniny

Konzumace luštěnin může mít pozitivní vliv na snížení úzkosti a zlepšení nálady díky jejich složení živin. Cizrna, čočka, fazole a další luštěniny obsahují antioxidanty, vitamín B6 a hořčík. Mohou být použity jako alternativa k červenému masu v receptech na restování a smažení, protože jsou bohaté na bílkoviny.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button