7 potravin, které podporují zdraví srdce
O srdce bychom měli pravidelně pečovat. Srdce hraje zásadní roli ve vašem zdravotním stavu. Pracuje neúnavně po celou dobu vašeho života a vyživuje vaše tkáně živinami a kyslíkem. Zdraví vašeho srdce můžete podpořit nejen pravidelným sportováním a celkově zdravým životním stylem (zahrnuje i práci a žití ve zdraví přínosných podmínkách), ale i příjmem vyvážené stravy. Stále platí, jsme to, co jíme.
Podpora zdraví srdce
Snad každý z nás zná někoho, kdo měl problémy se srdcem. Bohužel srdeční onemocnění převládá po celém světě a má na svědomí život mnoha osob. Potraviny, o kterých budeme mluvit v dnešním článku, mohou nejen podpořit zdraví vašeho srdce, ale přináší důležité živiny i dalším orgánům v těle. Primárně jsou však prospěšné pro váš kardiovaskulární systém. Zařadit je do stravy můžete preventivně jako účinné bojovníky proti onemocnění srdce.
Co říkají statistiky?
- Podle statistik se odhaduje, že 43% populace bude mít do roku 2030 jedno ze srdečních onemocnění.
- V průměru má mozkovou příhodu někdo každých 40 sekund.
- Onemocnění srdce představuje 31,5% všech úmrtí na celém světě.
- V letech 2000 až 2012 se užívání léků snižujících hladinu cholesterolu a statinů u dospělých zvýšilo o 10 procent.
- 11 procent dětí a dospívajících od 8 až 17 let má vysoký nebo hraniční vysoký krevní tlak.
- Cévní mozková příhoda je druhou hlavní příčinou úmrtí za ischemickou chorobou srdeční.
- 85,7 milionu, asi 34 procent, dospělých starších 20 let trpí vysokým krevním tlakem.
Zdravé potraviny pro vaše srdce
- oves
- losos
- vlašské ořechy
- listová zelenina
- avokádo
- celozrnné pečivo
- lesní plody
Oves
Oves je bohatá na vlákninu a je pro vaše zdraví nesmírně přínosná. Obsahuje beta-glukan, polysacharid, který se nachází v buněčných stěnách bakterií, hub a obilovin. Ovesný beta-glukan byl spojen s dlouhým seznamem přínosů pro zdraví srdce. Analýza z roku 2011 ukázala, že spotřeba ovsa je spojena s 5 až 7% snížením špatného obsahu LDL cholesterolu v krvi. Další recenze publikované v časopise BMJ se zabývaly výsledky 22 studií, ve kterých bylo zjištěno, že vyšší příjem vlákniny je spojen s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění a koronárních onemocnění srdce. Přidejte do svého jídelníčku oves ve formě ovesných vloček, ze kterých si můžete připravit ranní kaši i chutnou křupavou granolu.
Losos
Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Americká společnost Heart Association dokonce doporučuje konzumaci nejméně dvou porcí ryb týdně, abyste udrželi vaše srdce v kondici. Studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny mohou léčit zánět, snížit hladiny triglyceridů, snížit krevní tlak a snížit riziko mrtvice. Kromě obsahu omega-3 mastných kyselin je losos také skvělým zdrojem bílkovin, selenu a bohatý na komplex vitamínu B, včetně vitaminu B12 a niacinu.
Celozrnné výrobky
Celozrnné výrobky jsou bohaté na vlákninu. Obsahovat mohou zrna pšenice, ječmenu a žita, stejně jako zrna bez lepku, jako je amarant, hnědá rýže, proso, pohanka, quinoa a čirok. Celá zrna jsou bohatá na důležité živiny, vlákninu, vitamín B, železo,hořčík a selen. Podle výzkumů jsou celá zrna přínosem pro vaše srdce. Pro podporu zdraví vašeho srdce vyměňte bílý chléb a klasické těstoviny za přílohu bohatou na živiny, jakou je například quinoa.
Vlašské ořechy
Známé díky působivému nutričnímu profilu a bohatým přínosům pro zdraví, to jsou vlašské ořechy. Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Nutrition vlašské ořechy snižují hladinu LDL cholesterolu až o 16% a podílí se i na poklesu krevního tlak. Vlašské ořechy jsou bohaté na mangan, vlákninu, měď a spoustu zdravých tuků. Mějte však na paměti, že vlašské ořechy také obsahují množství kalorií.
Listová zelenina
Zelené listy, jako je špenát, kadeřávek, rukola či polníček jsou plné důležitých živin. Mají nízký obsah kalorií, ale do těla dodávají množství vitamínů a minerálů, jako je vitamin K, vitamín A, kyselina listová, hořčík, draslík a železo. Jsou též skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti vlivu volných radikálů. Pravidelný přísun listové zeleniny je skvělou prevencí onemocnění srdce.
Avokádo
Díky jeho krémové struktuře a jemné chuti může být avokádo skvělou přísadou do salátu i při přípravě dezertů. Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků a dalších důležitých živin, jako je draslík, vitamin E a vitamín K. Pravidelná konzumace avokáda je spojená se snížením hladiny LDL cholesterolu v krvi a skvělou prevencí onemocnění srdce. Avokádový olej účinně snižuje hladiny triglyceridů.
Lesní plody
Borůvky, jahody, maliny a ostružiny jsou plné zdravých antioxidantů, které pomáhají bojovat proti vlivu volných radikálů a předcházet nemocem. Mohou být i skvělou prevencí zánětu a neurologickými nemocemi, jako je Alzheimerova choroba. Lesní plody mají i významný vliv na zdraví srdce. Podle studií vyšší příjem lesních plodů ve stravě vede ke snížení hladiny LDL cholesterolu, krevního tlaku a tělesné hmotnosti. Obsahují i živiny, které jsou nezbytné pro zdravé srdce, včetně vlákniny, vitaminu C a vitaminu K.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos