JídloPrevenceVitamínyZdraví

Červené víno: Opravdu má zdravotní benefity? Jak moc škodí?

Červené víno je oblíbeným nápojem na oslavách, po dobrém jídle nebo po hektickém a stresujícím dni, kdy potřebujeme chvilkový oddych. O červeném víně koluje mnoho mýtů, včetně toho, že se může pít například v těhotenství.

Bylo již několikrát prokázáno, že červené víno může mít pozitivní účinky na zdraví serdce nebo krevní tlak, ovšem mezi mírnou a nadměrnou konumací je tenká hranice.

Červené víno obsahuje účinné rostlinné sloučeniny a antioxidanty, včetně resveratrolu

Všichni víme, že červené víno se vyrábí kvašením tmavých hroznů. Tmavé hrozny jsou bohaté na antioxidanty – resveratrol, katechin, epikatechin a proanthokyanidiny.

Právě díky těmto antioxidantům má pití červené vína pozitivní účinky na organismus člověka.

Resveratrol patří mezi nejúčinnější antioxidanty ve víně, bojuje proti zánětu a srážení krve, může snížit riziko srdečních chorob a rakoviny.

Mějte na paměti, že množství resveratrolu v červeném víně je nízké a je třeba ho doplňovat i jinými způsoby.

vino-vinná reva

Červené víno může snížit riziko srdečních chorob, mrtvice a předčasné úmrtí

Pokud se zamyslíte nad tím, který alkohol je „nejzdravější“, bude to pravděpodobně červené víno.

Pití malého množství červeného vína může snížit riziko srdečních onemocnění tím, že pomáhá udržet „dobrý“ HDL cholesterol v krvi. Oxidační poškození a oxidace „špatného“ LDL cholesterolu může být také snížena až o 50 %. Pití většího množství může však riziko srdečních onemocnění zvýšit.

Další zdravotní výhody pití červeného vína

Červené víno může, zejména díky obsaženým antioxidantům, mít další zdravotní výhody:

  • Snížené riziko rakoviny: střídmá konzumace vína je spojena se sníženým rizikem několika druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, bazálních buněk, vaječníků a prostaty.
  • Snížené riziko demence: Pití 1–3 sklenic vína denně je spojeno se sníženým rizikem demence a Alzheimerovy choroby.
  • Snížené riziko deprese: Lidé pijící červené víno mohou být méně náchylní k depresi.
  • Snížená inzulínová rezistence: Pití 2 sklenic denně běžného nebo dealkoholizovaného červeného vína po dobu 4 týdnů může snížit inzulínovou rezistenci.
  • Snížené riziko diabetu 2. typu u žen: Mírná konzumace červeného vína je spojována se sníženým rizikem rozvoje diabetu 2. typu u žen.

Ačkoli se může zdát, že má červené víno mnoho zdravotních benefitů, stále je efektivnější získávat antioxidanty i z jiných zdrojů, než se uchýlit ke zvýšenému příjmu alkoholu.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button