Co je to aquafaba a jak se používá?
Aquafaba je široce používána při vaření jako náhrada vaječných bílků a pro různé jiné účely, proto je velmi důležité pochopit, jak ji používat v kuchyni. Možná jste se s tímto pojmem setkali poprvé, proto si ho osvětlíme a možná, že brzy bude tvořit nezbytnou součást vaší kuchyně.
Co je to aquafaba?
Aquafaba je název pro zbytkovou vodu, která zůstane po uvaření některých luštěnin, jako je cizrna, čočka nebo fazole. Tekutina v plechovkách, ve kterých jsou fazole skladovány, je další formou aquafaby. Tato tekutina je bohatá na bílkoviny a sacharidy, stejně jako na různé pevné rostlinné materiály, které poskytují jedinečnou konzistenci. Když aquafabu lehce prošleháte, stane se nadýchanou, stejně jako vejce, když se šlehá. Pro vegany a ostatní, kteří se vyhýbají konzumaci vajec, může být tato tekutina také výbornou náhradou vajec v pečivu a jiných kulinářských přípravcích. V obchodech ji můžete nalézt v podobě tekutiny i rozpustného prášku. Pokud chcete v receptu nahradit jedno celé vejce, budete potřebovat přibližně 3 polévkové lžíce aquafaby. Pokud potřebujete nahradit pouze bílek, použijte 2 polévkové lžíce.
Nutriční složení
Z nutričního hlediska se aquafaba může lišit v závislosti na zdroji a typech fazolí nebo luštěnin, které byly nasáklé tekutinou. Obecně má tato tekutina dobré hladiny vitamínů B, stejně jako různých cukrů, vlákniny a bílkovin. Každá polévková lžíce této náhrady vajec obsahuje 3 až 5 kalorií.
Použití
Tato tekutina získaná z luštěnin má několik použití, včetně náhrady vajec, veganské náhrady mléčných výrobků a klíčového pojiva a zahušťovadla pro desítky různých dezertů, krémů a pečiva.
- Náhrada vaječného bílku – Jak již bylo zmíněno, tato tekutina funguje jako vynikající náhrada vaječných bílků pro vegany, protože má podobný nutriční profil jako vejce, včetně bílkovin, sacharidů a dalších živin. Hustá konzistence je téměř identická a nemění chuť většiny receptů.
- Veganská náhrada mléka – Být veganem může být obtížné, protože existuje tolik mléčných výrobků, které už nemůžete mít, protože obsahují mléko nebo vejce. Naučit se vařit a péct s aquafabou je naštěstí docela snadné a levné.
- Různé dobroty – Existuje několik náhražek vajec, které si zachovávají podobnou strukturu a konzistenci v pečivu, a tato tekutina získaná z luštěnin je známá tím, že ji skvěle využijete v pusinkách, brownies, másle, majonéze, vaflích, makaronkách, pěně, šlehačce, zmrzlině, marshmallows, aioli a mezi mnoha dalšími dobrotami.
Jak skladovat aquafabu?
Možná vždy nevyužijete všechnu aquafabu, takže vědět, jak ji skladovat, může být důležité. Pokud ji budete uchovávat v lednici, měla by zůstat životaschopná několik týdnů, ale po měsíci je lepší vyzkoušet čerstvější várku. Pokud chcete extra aquafabu uchovat ještě déle, můžete ji skladovat ve formách na led v mrazáku, protože každá kostka pojme zhruba 1 polévkovou lžíci. Zmrazení a následné rozmrazení této tekutiny by nemělo mít žádný vliv na její funkci jako náhražky vajec.
Zdroje obrázků: Pixabay.com, Wikimedia Commons
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos