Jablečný ocet je v posledních letech velmi populární. Tento úžasný nápoj se používá k mnoha léčebným účelům již dlouho řadu let. Jablečný ocet je vlastně kvašený džus, který se vyrábí z rozdrcených jablek. Obsahuje mnoho minerálů a dalších prospěšných látek.
Látky, které jablečný ocet obsahuje:
- vitamín B1, 2, 3 a 6
- vitamín C
- kyselina listová
- vápník
- kyselina pantetonová
- draslík
- magnézium
- kyselina citrónová a octová
- pektin
- železo
Pokud jablečný ocet zařadíte do svého každodenního jídelníčku (např. jako zálivku do salátu), podpoříte tak zdraví vašeho organismu.
Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce. Pokud toto množství rozmícháte ve sklenici vody s polévkovou lžící medu, můžete léčit chřipku, nachlazení a rakovinu. Jablečný ocet také pomáhá při hubnutí a je vynikající při ošetřování jizev a ran.
Léčivé účinky jablečného octa
Zlepšení vstřebávání železa
Pokud náš jídelníček bude obohacen o jablečný ocet, je náš organismus schopen lépe zpracovat železo z potravin. K uvolňování železa dochází díky kyselinám v jablečném octu.
Železo je velmi důležitou součástí hemoglobinu, který je zodpovědný za přenos kyslíku do všech buněk v celém organismu. Kyslík je nezbytný pro spalování kalorií, které převádí na energii, bez které by naše tělo nedokázalo dobře fungovat.
Snižuje krevní cukr
Jablečný ocet je velmi užitečný pro lidi, kteří trpí cukrovkou. Ten totiž pomáhá k regulaci krevního cukru a udržuje správnou hladinu inzulínu v těle. Pouze dvě polévkové lžíce tohoto nápoje před spaním dokáží snížit hladinu krevního cukru až o 4 %.
Potlačuje chuť k jídlu
Mnoho různých studií zjistilo, že jablečný ocet pomáhá spalovat kalorie s cílem získat více energie. Pokud ho budete navíc kombinovat se sacharidy, jablečný ocet vám navodí pocit plnosti. Stačí denně konzumovat 1 – 2 polévkové lžíce.
Další studie byla prováděna na obézních lidech. Zjistilo se, že každodenní pravidelnou konzumací jablečného octa, došlo ke snížení tuku kolem žaludku, a to za pouhých 12 týdnů.
Snížení rizika vzniku rakoviny jícnu
Číňané používají jablečný ocet jako prevenci před rakovinou jícnu. Některé výzkumy zjistily, že dokáže zabránit i vzniku jiných typů rakoviny. Pokud nechcete, aby u vás toto onemocnění vypuklo, stačí, když budete udržovat organismus v alkalóze. I když se může zdát, že jablečný ocet je kyselý a tedy podpoří jeho kyselost, ve skutečnosti působí na opačné bázi. Pokud ho navíc smícháte s jedlou sodou, nebude jen alkalizovat tělo, ale zároveň ho i okysličovat. A takové prostředí je nepřátelské pro všechny typy rakoviny.
Další zdravotní výhody jablečného octa
- zlepšuje funkci trávicího traktu
- snižuje vysoký krevní tlak
- léči artritidu
- posiluje slabé kosti
- bojuje s akné
- hojí jizvy a popáleniny
- zabraňuje vzniku křečových žil
- odstraňuje nespavost
- zmírňuje projevy astmatu a alergie
- podporuje funkci močového ústrojí
- léčí chřipku a nachlazení
- pomáhá při menstruačních problémech
Když nevíte, co pomůže zrovna vašemu zdravotnímu stavu, jablečný ocet může být odpovědí na všechno. Dopřávejte si 2 lžíce jablečného octa denně.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos