
Jablečný ocet je v posledních letech velmi populární. Tento úžasný nápoj se používá k mnoha léčebným účelům již dlouho řadu let. Jablečný ocet je vlastně kvašený džus, který se vyrábí z rozdrcených jablek. Obsahuje mnoho minerálů a dalších prospěšných látek.
Látky, které jablečný ocet obsahuje:
- vitamín B1, 2, 3 a 6
- vitamín C
- kyselina listová
- vápník
- kyselina pantetonová
- draslík
- magnézium
- kyselina citrónová a octová
- pektin
- železo
Pokud jablečný ocet zařadíte do svého každodenního jídelníčku (např. jako zálivku do salátu), podpoříte tak zdraví vašeho organismu.
Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce. Pokud toto množství rozmícháte ve sklenici vody s polévkovou lžící medu, můžete léčit chřipku, nachlazení a rakovinu. Jablečný ocet také pomáhá při hubnutí a je vynikající při ošetřování jizev a ran.
Léčivé účinky jablečného octa
Zlepšení vstřebávání železa
Pokud náš jídelníček bude obohacen o jablečný ocet, je náš organismus schopen lépe zpracovat železo z potravin. K uvolňování železa dochází díky kyselinám v jablečném octu.
Železo je velmi důležitou součástí hemoglobinu, který je zodpovědný za přenos kyslíku do všech buněk v celém organismu. Kyslík je nezbytný pro spalování kalorií, které převádí na energii, bez které by naše tělo nedokázalo dobře fungovat.
Snižuje krevní cukr

Potlačuje chuť k jídlu
Mnoho různých studií zjistilo, že jablečný ocet pomáhá spalovat kalorie s cílem získat více energie. Pokud ho budete navíc kombinovat se sacharidy, jablečný ocet vám navodí pocit plnosti. Stačí denně konzumovat 1 – 2 polévkové lžíce.
Další studie byla prováděna na obézních lidech. Zjistilo se, že každodenní pravidelnou konzumací jablečného octa, došlo ke snížení tuku kolem žaludku, a to za pouhých 12 týdnů.
Snížení rizika vzniku rakoviny jícnu
Číňané používají jablečný ocet jako prevenci před rakovinou jícnu. Některé výzkumy zjistily, že dokáže zabránit i vzniku jiných typů rakoviny. Pokud nechcete, aby u vás toto onemocnění vypuklo, stačí, když budete udržovat organismus v alkalóze. I když se může zdát, že jablečný ocet je kyselý a tedy podpoří jeho kyselost, ve skutečnosti působí na opačné bázi. Pokud ho navíc smícháte s jedlou sodou, nebude jen alkalizovat tělo, ale zároveň ho i okysličovat. A takové prostředí je nepřátelské pro všechny typy rakoviny.
Další zdravotní výhody jablečného octa
- zlepšuje funkci trávicího traktu
- snižuje vysoký krevní tlak
- léči artritidu
- posiluje slabé kosti
- bojuje s akné
- hojí jizvy a popáleniny
- zabraňuje vzniku křečových žil
- odstraňuje nespavost
- zmírňuje projevy astmatu a alergie
- podporuje funkci močového ústrojí
- léčí chřipku a nachlazení
- pomáhá při menstruačních problémech
Když nevíte, co pomůže zrovna vašemu zdravotnímu stavu, jablečný ocet může být odpovědí na všechno. Dopřávejte si 2 lžíce jablečného octa denně.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos







