Flavonoidy jsou poměrně rozsáhlá skupina rostlinných antioxidantů, které mají za úkol chránit buňky našeho těla proti škodlivým volným radikálům (molekuly obsahující nestabilní kyslík, jestliže jich mám v těle mnoho, můžou způsobit nenapravitelné škody – např. vznik zhoubných nádorů).
Vlastnosti flavonoidů
- antioxidační
- antibakteriální
- podpora produkce hormonů
- snížení rizika onemocnění cév a srdce
- protinádorové účinky
- pozitivní vliv na imunitu
- snížení rizika aterosklerózy
- pomoc v boji proti alergiím
Hlavním úkolem flavonoidů je detoxikace organismu a podpora správné činnosti cévního systému – obnova, zcelování a zpevňování cév. Zvýšený příjem flavonoidů by tedy měli mít především lidé s problémy srdečně – cévními či křečovými žilami.
Výskyt:
- houby
- všechny druhy zeleniny – především olivy, rajčata, cibule, česnek, petržel, zelí, brokolice
- ovoce (především těsně pod slupkou) – nejvíce ostružiny, maliny, borůvky, granátová jablka, citrusy, jablka
- nápoje – čaj, ovocné džusy, červené víno, pivo
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa
- luštěniny
- ořechy
- zelený čaj
- olivový olej
- obiloviny
- sója
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos