Středomořská strava je typ stravování, které se inspirovalo jídelníčkem zemí, které leží u Středozemního moře. Strava těchto národů je velmi pestrá, bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu, kvalitní rybí maso a mořské plody. Není příliš tučná a řadí se mezi nejzdravější na naší planetě. Vyzkoušejte si jíst podle středomořského jídelníčku celý týden. Budete se cítit lehčí, zdravější a shodíte i nějaké to kilo.
Zdraví ze Středomoří
Středomořská strava je dobře známá pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Podporuje zdraví kognitivních funkcí, zdraví srdce, je prevencí proti vzniku rakoviny a udržuje hladinu cukru stabilní. Díky složení potraviny podporuje celkové zdraví, ale také hubnutí, zvlášť u osob, které jsou běžně zvyklé na nezdravou stravu bohatší na tuky. Středomořská strava zahrnuje konzumaci velkého množství čerstvého ovoce a zeleniny, zdravých tuků z potravin, jako jsou olivy, olivový olej, semínka a oříšky, dále mořské plody a širokou škálu léčivých bylin a koření. V menších dávkách strava obsahuje také drůbež, vejce, červené maso či kvalitní mléčné výrobky.
Stravovací plán
V dnešním článku vám přinášíme ukázku týdenního stravovacího plánu. Jídelníček by pro vás měl být inspirací a zamyšlením nad tím, jak jste doposud jedli. Konzumujete pestrou stravu, která je pro vaše zdraví přínosná? Porovnejte svůj dosavadní jídelníček se stravovacím plánem středomořského typu.
Den první
- Snídaně: Kaše ze sladkých brambor s ořechy
- Oběd: Plněná půlka menší cukety kuřecím masem, zeleninou a quinoa
- Večeře: Pečený losos s bylinkami, česnekem citronem s pohankou a dušeným špenátem
- Svačiny: Chipsy z kadeřávku, banán a hrst mandlí
Den druhý
- Snídaně: řecký jogurt s lesním ovocem a semínky chia
- Oběd: Zeleninové lazaně podávané s praženými růžičkovými kapustami
- Večeře: Kadeřávkový salát s grilovaným kuřecím masem a zeleninou
- Svačiny: Mrkev s hummusem, hrst kešu a hruška
Třetí den
- Snídaně: Vegetariánská omeleta s rajčaty, paprikou, cibulí, brokolicí a feta
- Oběd: Buddha bowl (mrkev, pohanka, listy špenátu, opečené batáty, brokolice, semínka, uvařené vajíčko, opečený tempeh) a omáčka z kešu ořechů
- Večeře: Plněné portobello houby zeleninou a mletým masem podávané s chřestem
- Svačiny: Hrst vlašských ořechů, ovocný salát, celer, arašídové máslo
Čtvrtý den
- Snídaně: řecký jogurt s lesním ovocem a semínky chia
- Oběd: Pečený losos se špenátem, citronem a bylinkami podávaný s mixem salátových listů a trochou quinoi
- Večeře: Cuketové špagety podávané s česnekem, parmazánem, grilovaným kuřecím masem a trochou kešu omáčky
- Svačiny: Hrst dýňových semínek, jablko a tvaroh
Pátý den
- Snídaně: Salát s vařenými vejci, pečenými bramborami, avokádem a zelenými listy
- Oběd: Ravioly s grilovanou zeleninou
- Večeře: Řecký salát s nakrájeným plátkem mase, špenát, feta, okurky, rajčata, černé olivy a extra panenský olivový olej
- Svačiny: Probiotický jogurt, hrozny a pečená cizrna
Šestý den
- Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, medem, plátky jablek a lněné semínko
- Oběd: Mořské plody s mixem zelených listů, zeleninou a jogurtovou zálivkou
- Večeře: Pečená ryba s kokosovým mlékem, koriandrem podávaná s pečenou brokolicí a středomořským kuskusem
- Svačiny: Mix ořechů, olivy a paprika s guacamole
Den sedmý
- Snídaně: Ovesná kaše z rostlinného mléka s ořechy a lesními plody
- Oběd: Kuře, špenát, trochu pesta a pečené brambory
- Večeře: Řepový salát s ořechy a kozím sýrem, doplněný o středomořský kuskus
- Svačiny: jablko, mrkev z hummusem, hrst buráků
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos