Rady a tipyZdraví

Jak snížit riziko rakoviny tlustého střeva

V České republice je každoročně odhaleno přibližně 7500 případů rakoviny konečníku a střeva. Jediný způsob, jak rakovinu odhalit je pravidelná kontrola u lékaře, který provede kolonoskopii. Rapidně narůstá počet nemocných nad 55 let. Jak snížit riziko zákeřné nemoci?

Omezte červené a zpracované maso

Červené maso a zpracované maso – včetně hamburgerů, párků v rohlíku a klobás – jsou trvale spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku – podle některých odhadů může červené maso a zpracované maso zvýšit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o 20 až 30 %.

Vyhněte se alkoholu a tabáku

Kouření cigaret je dobře známé pro svou souvislost s rakovinou plic, ale může způsobit rakovinu téměř kdekoli v těle – včetně tlustého střeva a konečníku. Jed v cigaretovém kouři nejen poškozuje a mění DNA buněk – což může vést k rakovině –, ale může také oslabit imunitní systém, takže je pro tělo obtížnější zabíjet rakovinné buňky.

Kouření cigaret může také změnit střevní mikrobiom, podle výzkumu provedeného na myších, tím, že naruší funkci střevní bariéry a podporuje rakovinotvorné a prozánětlivé dráhy v trávicím traktu.

Ačkoli kouření může způsobit rakovinu tlustého střeva a konečníku u mužů i žen, výzkum ukázal, že cigarety mohou ovlivnit lokalizaci rakoviny u každého pohlaví: ženy mají například vyšší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku z kouření než muži. , zatímco muži jsou vystaveni vyššímu riziku levostranné rakoviny tlustého střeva.

Konzumace alkoholu také zvyšuje riziko nejméně šesti různých druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku. Ve srovnání s nulovým příjmem alkoholu je mírná až těžká konzumace alkoholu spojena s 1,2 až 1,5násobným zvýšením rizika kolorektálního karcinomu.

Udržujte si zdravou váhu

Lidé s obezitou jsou vystaveni zvýšenému riziku mnoha typů rakoviny – konkrétně u nich je 1,3krát vyšší pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu než u lidí bez obezity.

Pravidelně cvičte

Fyzická aktivita může pomoci snížit riziko mnoha typů rakoviny, včetně kolorektálního karcinomu, potenciálně inhibicí růstu nádoru, zvýšením imunitní funkce, snížením oxidačního stresu a opravou poškozených buněk.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button