Zdraví

Jitrocel: Bylina, která účinně léčí onemocnění dýchacích cest

Jitrocel je vytrvalá bylina, která je hojně rozšířena po celé České republice a dokonce i většině částech světa. Nejčastěji ji můžete vidět na poli, u cest či na louce. Někdy se objeví i na vaší zahradě a vy ji s myšlenkou, že se zbavujete plevelu, vytrhnete, což je opravdová škoda. V dnešním článku se totiž dozvíte, proč byste neměli tuto bylinu vytrhávat a měli byste ji střežit, sbírat a užívat na nejrůznější zdravotní problémy.

Léčivý jitrocel

Jitrocel je léčivou bylinou, která účinně působí proti kašli, má protizánětlivé a antibiotické účinky, díky glykosidu, kterého se využívá k léčbě vředů. Jen v České republice roste přibližně 7 druhů jitrocelů. Nejznámější z nich je jitrocel kopinatý, prostřední a větší. U všech těchto jitrocelů byla prokázána řada léčivých látek.

Pozitivní účinkyplantago_lanceolata3

Jitrocel pro vás skrývá mnoho pozitivních účinků na váš organismus. Většinou se využívá ve formě čajových směsí, ale připravit si z něj můžete také sirup nebo obklady. Čajové směsi působí protizánětlivě a podporují správné trávení. Pokud vás trápí problémy s dýchacími cestami, připravte si z jitrocele odvar, díky němu dochází k lepšímu odhlenění. Působí tedy proti kašli, léčí opary a kožní problémy. Zmírňuje také potíže, které způsobuje astma, záněty průdušek a další onemocnění dýchacích cest.

Jak a kdy jitrocel sbírat?

Pro sběr je vhodné období mezi květnem (někdy červen, záleží na přízni počasí) až srpnem. Listy se sbírají pouze neporušené, jinak jsou náchylnější k zčernání. Suší se pomalu a opatrně. Po usušení by si měly zachovat svou hnědozelenou až olivovou barvu. Suší se ve vrstvách maximálně o tloušťce 5 cm ve stínu. Pokud sušíte v sušičce, doporučujeme teplotu 40 stupňů.

Připravte si jitrocelový čaj (nálev)

  • mateřídouška (1 díl)
  • jitrocel (1 díl)

Připravte si jednu čajovou lžičku této směsi a tu spařte ve 250 ml vody, krátce vylouhujte a přidejte citron. Pijte několikrát denně.

Jitrocelový čaj léčíscreenshot_510

Nálev z jitrocele usnadňuje odkašlávání, uvolňuje hlen, užívá se při onemocnění dýchacích cest, kašli, tuberkulóze, zahlenění plic, čistí krev, upravuje stolici, léčí zánět ledvin, močového měchýře, pomáhá při hemeroidech, apod.

Jitrocelový sirup

 

  • 4 hrstě jitrocelových listů
  • 300 g cukrů
  • 250 g včelího medu

Listy semelte na masovém mlýnku. Do vzniklé kaše přidejte trochu vody, cukr a včelí med a za stálého míchání vařte na slabém ohni, dokud nevznikne hustší tekutina, ještě horkou ji plňte do sklenic a ukládejte do ledničky. Tento sirup používali již naše babičky a každý člověk, který se zabývá alternativním způsobem léčby by jej měl mít doma po ruce. Můžete ho samozřejmě také zakoupit v lékárně, ale to půjde již o průmyslově vyrábění sirup.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button