Kokosové máslo obsahuje více minerálů než kokosový olej. Udělejte si vlastní!
Zdravými přísadami se to v obchodech se speciální výživou jen hemží. I z těchto surovin se však snažte vybírat ty nejlepší. Kokosový ořech známe všichni. Víme, že se tu ukrývá kokosové mléko, ale co s ním? Nemusíte ho jen pít. Podívejte se na nejlepší tipy, které vám přinesou mnoho zdravotních výhod!
Kokosové máslo se může namazat na kus toastu nebo klidně dát do kávy, ale stejně dobře z něj vyrobíte i jiné, zcela odlišné produkty. Co byste měli vědět o výrobě kokosového másla? Určitě to, jak se vyrábí – z celého kokosového ořechu, tedy i z jeho „masa“. Pomocí extrakčních postupů se odděluje kokosový olej, který je mimochodem také velmi zdravý. Nicméně kokosové máslo má více vlákniny, draslíku, hořčíku, železa i tuku, než kokosový olej.
Zdravotní výhody kokosového másla
Kokosové máslo je vynikajícím zdrojem kyseliny laurové. Tento druh kyseliny je velmi užitečný pro stabilitu imunitního systému. Ničí škodlivé bakterie, viry a plísně. Kyselina laurová se nachází i v mateřském mléce, kde je rovněž zodpovědná za vývoj imunitního systému v boji proti virovým a plísňovým infekcím.
Urychluje proces hubnutí
Pokud chcete zhubnout mnohem rychleji, měli byste do své výživy zařadit kokosové máslo. Hubnutí půjde snáze díky tomu, že je posílen váš metabolismus – rychleji rozbije potravu a vy jí snáze spálíte, protože k tomu máte jednoduše i více energie.
Ač byste mohli namítat, že kokosové máslo obsahuje tuky, jsou to zdravé tuky. V tomto případě si je vaše tělo vezme na zásobování energie, nikoliv na ukládání tuků. Snězte denně 2 lžičky kokosového másla a po dvou týdnech si všimnete rozdílu.
Kokosové máslo chrání pokožku
Kokosové máslo je velmi zdravé, protože chrání tělo před volnými radikály – ty mohou škodit i pokožce. Kokosové máslo je zásobárnou vlhkosti hlubších vrstev pokožky. Kožní buňky se tímto procesem stávají silnějšími a zpomaluje se tak proces stárnutí (zlepšuje se pružnost).
Stabilizátor hladiny cukru v krvi
Hladina cukru v krvi může mít obrovský dopad na vaší hmotnost. Všechny cukry, které tělo nezpracuje, se hromadí v těle jako tuková tkáň. Díky kokosovému máslu snížíte glykemický index a normalizujete jeho hladinu. Kokosové máslo je prospěšné ve spojení s diabetem II. typu.
Lahodné způsoby použití kokosového másla
Kokosový ořech je plný chuti a přesně takové je z něj i máslo. Je velmi snadné ho začlenit do vašich jídelníčků včetně nápojů. Získáte z něj mnoho zdravých živin pro váš mozek a organismus!
Kokosové máslo můžete jíst rovnou z nádoby, je velmi dobré nebo, dá se ohřát a přelít přes brambory nebo na dezert či jahody. Použijte ho klidně i do svého oblíbeného smoothie, dostane tím nový rozměr. Do nejrůznějších pokrmů chutná i rozpuštěné v kombinaci s kuřetem na kari, krevetami, tofu, atd. Když přidáte do buchty více ovoce, nemusíte se bát místo obyčejného tuku využít kokosové máslo. Je jedinečné a mnohem zdravější, navíc buchta zůstane krásně vláčná.
Recepty z kokosového másla a dalších ingrediencí
Kakaové espresso s kokosovým máslem
- 5 lžic kokosového másla
- 1 teplé espresso pokojové teploty
- 1 lžička kakaové drti
- ½ banánu nebo avokáda
- 2 lžičky kakaového prášku
- skořice
- 2 lžičky javorového sirupu nebo agáve
- špetka soli
Mandlovo-kokosové máslo s banánem
- 2 lžíce mandlového másla
- 3 lžíce kokosového másla
- 1 banán
- 1-2 lžičky javorového sirupu nebo agáve
- špetka soli
- skořice
U obou receptů i výroby kokosového másla stačí dát suroviny do mixéru a mixovat do krémové konzistence.
Pokud se vám zdá, že je směs příliš tuhá, nařeďte ji mléčným výrobkem, mlékem nebo vodou. Když zase moc řídká, nechte jí zatuhnout chvíli v lednici.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos