Je kokosový cukr opravdu zdravý?
Objevili jste již ve své zdravé výživě kokosový cukr? Ten se stává moderní alternativou klasických sladidel. A je kokosový cukr opravdu zdravý? Kokosový cukr má nízký glykemický index a můžeme ho považovat za lepší alternativu za klasický rafinovaný cukr. Pravdou je, že je kokosový cukr poněkud dražší, ale mnohem zdravější. Je vhodný i pro diabetiky, díky nízkému glykemickému indexu.
Náhrada klasického cukru
Kokosový cukr bývá běžně k dostání ve zdravých výživách a některých supermarketech. Kokosový cukr obsahuje hojné množství minerálů a antioxidantů. Obsahuje také inulín, nerozpustnou vlákninu, která pozitivně působí na vaše střeva, jelikož pracuje jako probiotikum. Nerozpustná vláknina působí příznivě na váš trávicí trakt a preventivně chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva, bojuje též proti obezitě a reguluje krevní cukr.
Jak se vyrábí?
Nepleťte si kokosový cukr s palmovým cukrem, ten je vyráběn z jiného druhu palmy. Proces výroby kokosového cukru není tak úplně snadný. Musí se naříznout poupata květů kokosové palmy a sbírá se vytékající tekutina. Ta se následně suší, dokud nevznikne krystalická hmota, což je kokosový cukr.
Zdravotní výhody
Kokosový cukr může pomoci diabetikům, právě díky obsahu inulínu, který snižuje vstřebávání glukózy a nabízí alternativu pro ty, kteří trpí diabetem. Skvělou výhodou kokosového cukru je jeho vůně a chuť. Díky němu se diabetikové mohou alespoň někdy vyhnout umělým sladidlům.
Bohatý na vitamíny, minerály a fytonutrienty
Kokosový cukr se může chlubit obsahem vitamínů, minerálů a fytonutrientů. Hojně obsahuje především železo a zinek, obsahuje jich dvakrát více než klasický krystalový cukr. Z fytonutrientů kokosový cukr obsahuje polyfenoly, flavonoidy a anthokyanidiny. Všechny tyto látky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, cholesterol a riziko vzniku zánětu. Díky obsahu inulinu stimuluje kokosový cukr růst střevních bifidobakterií, která se běžně vyskytují v probiotikách, čímž podporuje imunitní systém.
Kokosový cukr a jeho použití
Kokosový cukr můžete používat jako běžná sladidla. Skvěle se hodí do asijských pokrmů, které nejenže dosladí, ale také ovoní. Kokosový cukr má zvláštní chuť, která nemusí vyhovovat každému, přesto pokud toužíte po zdravějším sladidle, měli byste kokosový cukr vyzkoušet dříve, než jej odsoudíte.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos