Kysané zelí je klasikou na poli české kuchyně. Bez něj bychom nemohli vykouzlit některé základní pokrmy a tradiční kuchyně by ztratila své kouzlo. Kysané zelí má také významný zdravotní přínos a zvláště během zimního období, a rizikového chřipkového období, byste jej měli pravidelně konzumovat. V dnešním článku vám přinášíme 4 tipy, jak kysané zelí zakomponovat do vašeho jídelníčku.
Zelí v minulosti a dnes
Kysané zelí hrálo svou významnou roli již v minulosti, tedy v dobách, kdy se nepoužívali mražené potraviny či ty přivezené z jižnější části polokoule. Ve střední a severní Evropě potřebovali zdroj důležitých živin přes zimní období, a tím se stalo práv kysané zelí. Vzpomeňme také na mořeplavby, během kterých dokázalo zachránit život velkému množství objevitelů.
Dnes je kysané zelí také skvělou volbou. Čerstvá zelenina a ovoce jsou v supermarketech mnohdy opravdu drahé a v takové kvalitě, která vás spíše odradí. Nic tedy nezkazíte tím, když do své stravy občas zařadíte právě kysané zelí, a to zvláště během zimního období.
Zdravotní přínos
Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, o něco méně pak vitamínu K a vitamínů ze skupiny B. Z minerálních látek vám zelí dopřeje draslík, vápník, fosfor, hořčík, síru i fluor. Celkově se zelí podílí na podpoře krvetvorby a harmonizuje hladiny hormonů. Podporuje samozřejmě obranyschopnost organismu. Podílí se také na snížení krevního tlaku. Bojuje proti nadměrné únavě. Podporuje také zdraví trávicího traktu, jelikož podporuje funkce střev a vylučování toxických látek z těla.
Rychlá zelňačka
Poměrně rychle můžete vykouzlit zelnou polévku, která vás postaví na nohy, jste-li nachlazení, ale i po dlouhé chladné procházce. Základem je především dobrá klobása a zelí. Potřebovat budete:
- trochu oleje
- 1 cibuli
- 3 brambory
- 200 g kysaného zelí
- maďarská/papriková/pikantní klobása
- smetanu ke šlehání
- mouka
- sůl a pepř (může být i chilli paprička)
- kmín (není-li v naloženém zelí)
- trocha cukru
Vykouzlit zelňačku lze opravdu velmi rychle. Naložené zelí si pokrájejte na menší kousky, pokud je hodně kyselé, můžete jej propláchnout. Ve větším hrnci si osmahněte cibulku, přidejte pokrájenou klobásku, osmahněte. Poté přidejte zelí, promíchejte, zalijte vodou a přidejte také brambory. Nebojte, uvaří se, budou na zkus malinko tvrdší, ale chutnat budou skvěle. Osolte, přidejte pepř a kmín. Vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec přilijte smetanu a zahustěte moukou. Dochutit můžete také trochou cukru. A polévka je hotová.
Zelné placičky
Zelí a brambory jsou jednoduše dohromady. Ze zelí si můžete připravit i chutné zelné placičky. Na jejich přípravu si připravte:
- 2 vejce
- 1/2 kg brambor
- 200 g kysaného zelí
- 70 g uzeného masa
- olej na smažení
- sůl a mletý pepř
- hladká mouka
Nejdříve si nastrouhejte brambory do velké mísy. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a přimíchejte k nim pokrájené zelí, vejce, na kostičky pokrájené uzené maso. Osolte, opepřete a zahustěte moukou. Z této směsi tvarujte placičky a smažte na oleji. K placičkám můžete servírovat také čerstvé kysané zelí.
Zapečené brambory se zelím
Fajn rychlovkou jsou také zapečené brambory se zelím. Překvapí vás svou jednoduchostí a skvělou chutí. Potřebovat budete:
- 500 g brambor
- 50 g slaniny
- 400 g kysaného zelí
- 300 g uzeného masa
- smetana ke šlehání
- 1 cibule
- 1 lžíce cukru
- sůl
- kmín
- olej
Brambory uvařte se slupkou v osolené vodě, poté oloupejte. Nejdříve si osmahněte cibuli a slaninu. Poté přidejte zelí i s nálevem, dochuťte cukrem a trochou kmínu. Nechte zelí podusit. Připravte si zapékací mísu, kterou vymažete olejem. Do zapékací mísy můžete jednotlivé ingredience smíchat do směsi či vrstvit, tedy vrstvu zelí, plátky brambor a uzeného masa. Vytvořit si však můžete směs z připraveného zelí, uzeného masa a brambor pokrájených na kostičky. Směs zalijte smetanou a pečte v troubě cca 30 minut.
Křupavé šátečky
Jako zajímavé pohoštění pro své návštěvy můžete připravit zelné šátečky, které máte hotové opravdu rychle. Na přípravu přibližně 6 šátečků budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky
- 70 g zakysané smetany
- 80 g tuku
- lžičku soli
- 250 g kysaného zelí
- 100 g slaniny
- 1 lžíce petrželky
- vajíčko
- kmín/sezam
Šátečky můžete připravit z kupovaného listového těsta, což bude o chlup rychlejší. Zvolit můžete také domácí.
Do mísy prosyjte mouku, sůl, přidejte pokrájený tuk a zakysanou smetanu. Z těchto ingrediencí připravte hladké těsto, které necháte chvíli odpočinou v lednici. Na pánvičce opečte kostičky slaniny, přimíchejte zelí a petrželku. Směs nechte vychladnout.
Poté těsto válejte na cca 3 mm tenkou placku a vykrojte z ní 6 čtverců. Do každého vložte hromádku připravené směsi a vytvořte šáteček. stačí okraje náležitě přimáčknout, aby náplň držela tam, kde má. Šátečky přendejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte cca 15 minut ve středně vyhřáté troubě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos