Zajištění správného přísunu makroživin ve vaší stravě je základem vašeho celkového zdraví a mělo by být vždy zohledněno ve vašem jídelníčku. Ne každý se v pojmech týkajících se složení stravy vyzná. Pojem makroživiny, či také makronutrienty, by ale měl znát každý. Představíme si, o co se jedná a proč jsou pro tělo tak důležité.
Co jsou makroživiny?
Makronutrienty se skládají ze sacharidů, tuků a bílkovin, což jsou tři hlavní kategorie každé stravy. Udržování správné rovnováhy těchto makroživin a konzumace zdravých druhů každého z nich je důležitým krokem ke kontrole vašeho zdraví. Tyto klíčové dietní prvky poskytují suroviny pro produkci energie, hormonů a enzymů, stejně jako základní stavební kameny pro každou formu tkáně v těle (aminokyseliny). Tuky také hrají klíčovou roli v nervovém systému a kardiovaskulárním zdraví. Někteří lidé také zahrnují vodu jako makroživinu, protože je stejně nezbytná v každodenní stravě jako tyto tři další typy.
Makronutrientní potraviny
Tři primární makroživiny jsou sacharidy, tuky a bílkoviny, jak je uvedeno výše, ale výběr potravin v těchto kategoriích může být pro někoho náročný.
Sacharidy
Sacharidy jsou nejsnáze dostupným a nejsnáze zpracovatelným zdrojem energie pro tělo. Tyto sloučeniny může tělo rozložit na glykogen a glukózu, které slouží klíčovým energetickým účelům v těle. Sacharidy jsou kategorizovány jako jednoduché nebo složité, podle toho, jak snadno je tělo rozkládá. Jednoduché cukry se rychle rozkládají, což způsobuje skoky ve vaší hladině cukru v krvi, ty pocházejí z bílého chleba, zpracovaných potravin a občerstvení. Komplexní sacharidy se rozkládají déle, což vede ke zdravějšímu metabolismu a lepší kontrole vaší produkce energie. Některé z nejlepších zdrojů zdravých sacharidů zahrnují následující:
- Fazole a luštěniny
- Škrobová zelenina (sladké brambory, banány)
- Ovoce
- Quinoa, cizrna a pohanka
- Běžná zelenina (brokolice, květák, mrkev atd.)
Bílkoviny
Bílkoviny jsou stavebními kameny svalů a obsahují základní složky, které naše tělo potřebuje k syntéze nové svalové tkáně – aminokyseliny. Existují některé aminokyseliny, které tělo potřebuje, ale není schopno si je vyrobit samo, proto je důležité k nim přistupovat prostřednictvím stravy. Živočišné bílkoviny a rostlinné bílkoviny se liší v tom smyslu, že jen málo rostlinných zdrojů lze označit jako kompletní bílkoviny (obsahující všech devět esenciálních aminokyselin). Kompletní bílkoviny jsou snadněji dostupné v živočišných zdrojích. Abyste získali všechny bílkoviny a aminokyseliny, které potřebujete, je nejlepším doporučením jíst různé následující potraviny.
- Vejce a nízkotučné mléčné výrobky
- Mandle, arašídy a ořechové máslo
- Libové maso (kuřecí, vepřové a krůtí)
- Výrobky z tofu, tempehu a sojových bobů
- Krevety, mořské plody, mastné ryby a korýše
Tuky
Nejkontroverznější ze tří hlavních makroživin jsou tuky, protože většina lidí předpokládá, že tuky jsou špatné. Ve skutečnosti jsou tuky klíčovou součástí celkového zdraví, protože pomáhají regulovat nervový systém, vyrovnávat kardiovaskulární systém, chránit zdraví pokožky a vlasů a zajišťují správnou produkci hormonů. Je důležité mít dostatečnou hladinu mononenasycených tuků a polynenasycených tuků, stejně jako omega-3 a omega-6 tuků a zároveň snížit hladiny nasycených tuků a trans-tuků.
- Avokádo
- Vlašské ořechy, pistácie, arašídy a mandle
- Losos
- Lněné semínko
- Olivy a olivový olej
Přestože procento těchto tří skupin živin může kolísat v závislosti na vašich kondičních cílech, zajít příliš daleko jedním směrem může být nebezpečné. Některé extrémní diety zahrnují úplné omezení jedné z těchto kategorií, jako jsou nízkosacharidové nebo nízkotučné diety. Je důležité si uvědomit, že pokud si vyberete správné potraviny, všechny tyto kategorie makroživin mají dobré aspekty.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos