Jídlo

Naučte se pár triků, které vám zaručí zdravé grilování

V létě je jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy jídla grilování. Grilovat můžete na elektrickém, plynovém grilu či na grilu na uhlí, a to přímo, nebo nepřímo. Samozřejmě, že je grilování na elektrickém grilu zdravější než na grilu na dřevěné uhlí, ale přípravě chybí ta správná atmosféra. Jak a co grilovat, aby byla vaše večeře zdravá, ale také chutná?

Zdravé ingredience

Základem zdravého grilování jsou bezesporu zdravé ingredience. Naučte se místo klobásek grilovat zeleninu, masové špízy či ovoce. Zeleninu můžete skvěle kombinovat s masem a naložená v marinádě chutná skvěle. Používejte také domácí marinády, ne ty kupované, které obsahují hojné množství soli. Na to si dávejte velký pozor. Připravte si marinádu domácí z čerstvých bylinek, oleje a pepře. Maso můžete solit přímo před grilování, aby nedocházelo k vysoušení masa. A jaké maso na gril zvolit? Vybírejte libová masa, drůbeží a vepřové, které snadno a rychle připravíte.

Během grilování

V průběhu grilování dávejte pozor především na to, aby se vám grilované potraviny nepálily. Maso by mělo být propečené, ale ne vysušené a už vůbec ne spálené. Zdravější variantou je grilování na desce či lávových kamenech. Bohužel ani plynový gril není zcela přijatelný. Ideální pro grilování jsou špízy ze zeleniny a masa.

Pár tipů a triků

Kromě toho, že vám špízy přináší skvělou kombinaci masa a zeleniny, zkrátíte tím dobu přípravy na grilu a dochází k zachování skvělé chuti. Takto můžete grilovat také mořské plody. Další rada se týká otáčení masa. Při otáčení nepoužívejte vidličku, tedy do něj vidličku nenapichujte. Při píchnutí do masa dochází k odkapávání šťáv do uhlí a vzniká nežádoucí HCA. Při otáčení používejte raději kleště. Pro rychlejší a zdravější grilování je vhodné opékat menší kousky masa, které jsou rychleji hotová a nevzniká tolik karcinogenních látek. Podobně je to s hovězím masem – to je vhodné nejdříve předpéct v troubě a nechat dojít na grilu. Maso během grilování nepodlévejte, ale předem jej marinujte. Maso drůbeží stačí marinovat 1-2 hodiny, zeleninu a ryby stačí hodinu před grilováním obalit v marinádě. Přejeme bezpečné a zdravé grilování!

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button