Možná jste již slyšeli o výhodách pití čaje, ale víte, že čaj, který tvoří pouze 2% světové produkce čaje, vás chrání před vznikem rakoviny a srdečních chorob? Oolong čaj je částečně oxidovaný a označuje se také jako čaj polozelený či žlutozelený podle jeho barvy. Kromě toho, že je oolong čaj velmi chutným, je pro váš organismus v některých směrech velmi zdravý.
Pár informací o oolong čaji
Oolong čaj označuje skupinu čajů pocházejících z Číny a Tchaj-wanu, které jsou charakteristické tradičním způsobem zpracování. To má zajímavý průběh. Po sesbírání lístků se nechají zavadnout na prudkém slunci a oxidovat, následuje rolování čajových lístků. Polozelený čaj je stupněm oxidace, jako přechod mezi zeleným a černým čajem, které znáte, načež oolong může mít různé odstíny zelené barvy. Polozelený čaj bývá jeden z nejkvalitnějších.
Zdravotní výhody oolong čaje
Ať už se snažíte zhubnout, předcházet srdečním onemocněním či podpořit léčbu ekzému, měli byste si oolong čaj pravidelně dopřávat. Již po staletí je tímto oolong čaj na východě opravdu známý. Díky možnostem dnešního světa si můžete užívat účinky oolong čaje také vy. Oolong čaj obsahuje flavonoidy, kofein, theanin a fluorid. Mnoho výhod, které vašemu tělu čaj přináší, je způsobeno obsahem katechinů, typem flavonoidů. Oolong čaj snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, vzniku obezity a rakoviny, působí i jako prevence diabetu, snížení rizika vzniku zánětu a zvyšuje vaše kognitivní funkce, také působí na zdraví vaší kůže a kostí.
Riziko onemocnění srdce
U pacientů s ischemickou chorobou srdeční, nejčastější formou onemocnění srdce, bylo zjištěno, že oolong čaj zastavuje šíření aterosklerózy. I po pouhém měsíci užívání oolongu dochází ke zlepšení zdravotního stavu.
Podpora hubnutí
Oolong čaj vám pomáhá i ke ztrátě přebytečných kil a chrání vás proti obezitě. Pomáhá vašemu čaji produkovat více tepla a tím zrychluje váš metabolismus, dochází ke spalování energie. Oolong by si měli dopřávat lidé, kteří chtějí zhubnout. Pravidelná konzumace čaje potlačuje vznik nových tukových buněk.
Snižuje riziko vzniku rakoviny
Oolong čaj je velmi bohatý na antioxidanty, což váš organismus také ovlivňuje. Snižuje totiž riziko vzniku některých druhů rakovin, včetně rakoviny vaječníků a slinivky břišní. Oolong má také vliv na zpomalení růstu melanomu. Protinádorové účinky čaje jsou opravdu velké.
Prevence diabetu
Pokud zařadíte do svého denního režimu i jeden šálek oolong čaje, pomáhá v ochraně před vznikem diabetu. Oolong čaj snižuje hladinu glukózy v krvi.
Podpora kognitivních funkcí
Oolong čaj ovlivňuje kognitivní funkce v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Živiny, které oolong čaj obsahuje podporují funkce mozku. Pravidelně by si jej měli dopřávat zvláště starší osoby či studenti, kteří potřebují podpořit kvalitu kognitivních funkcí.
Chuť a příprava oolongu
Chuť oolongu je velmi specifická a odlišuje se v závislosti na tom, jak byl čaj pěstován a zpracováván. Jeho chuť může být příjemně sladká a ovocná, která oplývá medovou vůní. Je to opravdu hutná chuť, která má dřevité tóny a květinové aroma. Nálev je poté světlé barvy žlutozelené až do barvy oranžové. Oolong čaje obsahují také kofein. Obsah kofeinu závisí na mnoha faktorech, ale obsahuje ho obecně méně než černý čaj. Na 200 ml vody budete potřebovat 3 gramy čaje, přibližně 2 čajové lžičky. Voda by měla mít teplotu 93-96 stupňů. Mohou se zalévat několikrát, většinou až třikrát až pětkrát, přičemž chuť nálevu se zlepšuje.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos