Slunečnicová semínka vnímáme už tak běžně, že si neuvědomujeme, jaký přínos mají pro náš organismus. Jsou bohatým zdrojem vitamínu E, antioxidantu, který zlepšuje elasticitu kůže, chrání buňky před stárnutím a snižuje riziko tvorby krevních sraženin a infarktu myokardu. Navíc jsou bohatá také na vitamín B1, který najdete hojně pouze v pivovarských kvasnicích. Dopřejte si slunečnicová semínka pravidelně několikrát týdně a chraňte se proti mnoha nemocem.
Co slunečnicová semínka ukrývají?
Kromě již zmíněného vitamínu E a B1 obsahují slunečnicová semínka také minerální látky, především hořčík, železo, vápník a fosfor. Obsahují dokonce tolik vitamínu B1 jako pšeničné klíčky. Pravdou je, že neobsahují skoro žádný vitamín A a C. Mají poměrně vysokou nutriční hodnotu, avšak i přesto je lehce strávíte, pokud si s jejich kousáním dáte práci. Slunečnicová semínka jsou bohatá na řadu mastných kyselin, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi, brání tedy i rozvoji arteriosklerózy. Jsou skvělou prevencí kardiovaskulárních chorob. Zahanbující není ani jejich obsah draslíku, který hraje v lidském organismu důležitou roli.
Proč slunečnicová semínka konzumovat?
Ty, které trápí deprese, stres či nespavost by si měli slunečnicová semínka dopřávat pravidelně. Jsou vhodná i pro diabetiky. Působí blahodárně na naši kůži a pleť. Povzbudí vaši náladu, preventivně vás chrání proti rakovině trávicího traktu, bojují proti zácpě, chrání srdce, snižují krevní tlak chrání proti vážným onemocněním jako je rakovina prsu i onemocnění ledvin.
Jak si slunečnicová semínka zařadit do jídelníčku?
Hrst slunečnicových semínek denně vám dopřeje dávku vitamínu E na celý den. Dopřávejte s i slunečnicová semínka nesolená a nepražená. Přemíra soli pro váš organismus není vůbec zdravá a po upražení semínka ztrácejí mnoho aktivních látek, která jsou pro vaše tělo důležitá. Semínka můžete zobat večer při sledování televize, přidávat je do koláčů a dezertů, ranních kaší, salátů, prostě do všeho, kde vám budou chutnat.
Recept: slunečnicová pomazánka
- 150 g slunečnicových semínek (nesolených)
- 20 g sušených rajčat
- čerstvé rajče
- sůl a pepř
- česnek
- 150 ml vody
- bylinky
Do mixéru vložte slunečnicová semínka, sušená rajčata, nakrájené čerstvé rajče, sůl, stroužek česneku, pepř a vodu. Vodu můžete dolévat podle potřeby, pokud je pomazánka příliš hustá. Do této pomazánky můžete přidávat i špetku chilli, olivy, provensálské koření, co vám přijde k chuti. Může být také základem mnoha dalších pomazánek. Dopřejte si ji na čerstvé pečivo se zeleninou a čerstvými bylinkami. Na vánočním stole touto zdravou dobrotou určitě nikdo nepohrdne.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos