Vánoční období je spojeno s řadou tradičních dobrot a nápojů, ale také mrazivým a mnohdy nevlídným počasím. Co vás po vánoční procházce zahřeje lépe, než horký nápoj se specifickou chutí skořice, hřebíčku či kakaa. Připravte si tradiční vánoční nápoje, které vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru a příjemně vás zahřejí.
Horká čokoláda a kakao
Jaké by to byly Vánoce bez horké čokolády či horkého kakaa, ty si zamilují nejen děti. Horká čokoláda se často připravuje z nejrůznějších sypkých směsí, které již obsahují mnoho cukru. Připravte si však kvalitní horkou čokoládu u vás doma. Jde to snadno a rychle. Stačí buď použít klasické holandské kakao, které zalijete ohřátým mlékem a dosladíte medem. Lahodnou horkou čokoládu si připravíte tak, že rozlámete čokoládu na kousky, dáte do misky, zalijete smetanou a necháte rozpustit ve vodní lázni. Pravidelně promíchávejte a podle potřeby zřeďte plnotučným mlékem. A lahodnou čokoládu máte na světě.
Svařené víno
Svařené víno k vánočnímu období neodmyslitelně patří. Tento chutný nápoj si můžete dopřávat nejen u stánků, ale připravit si jej také doma. Lepší je použít kvalitní víno, díky kterému bude nápoj lahodnější. Víno se přelije do hrnce, přidá se k němu hřebíček, skořice, popřípadě badyán. Do hrnce můžete vhodit také pár plátků pokrájeného pomeranče či citronu a podle chuti dosladit. Víno pomalu ohřívejte, ale nesmí se vařit. Dopřejte si jej po dlouhé procházce či při pečení vánočního cukroví.
Punč s pomeranči
Méně obvyklým nápojem u nás, avšak neméně vánočním je punč, které sekunduje svařenému vínu. Příprava vánočního punče je velmi snadná. Nejdříve si uvařte půl litru oblíbeného čaje ve větším hrnci. K čaji se přidává skořice, hřebíček, sladidlo, pomerančový džus, pomerančový likér a rum. Přidat můžete i kousky pomerančů či jablíček. Poměr jednotlivých ingrediencí se odvíjí od toho, jak silný punč chcete. Dobré je nápoj ochutnávat a přidávat džus, likér a rum podle vaší chuti. Nápoj pomalu ohřívejte a dříve než se začne vařit jej z plamenu stáhněte. Můžete jej přefiltrovat, ale není to nutné. Užijte si jedinečnou chuť pomerančů a dozdobte hrnečky plátky pomeranče.
Horký mošt a cider
I milovníci moštu si během vánočního období přijdou na své. Skvěle totiž chutný horký mošt s kořením. Příprava horkého moštu je velmi snadná, navíc neobsahuje alkohol a mohou ho pít také děti. Mošt vlijte do hrnce, přidejte sušené ovoce, skořici a trochu muškátového oříšku. Pomalu v hrnci ohřívejte a jakmile se bude blížit bod varu, horký mošt z plamenu sundejte. Nechte chvíli vychladnout a podávejte. Dospělí si mohou připravit verzi horkého cideru. Cider se v hrnci ohřívá spolu s nakrájeným jablkem, celou skořicí, třtinovým cukrem, kouskem kůru z citronu a sušenými brusinkami, které nápoj také příjemně dosladí.
Lahodný kokos
K Vánocům neodmyslitelně patří také některé exotičtější plodiny a koření. Vánoční klasikou je také chuť kokosu, kterou s můžete dopřávat nejen ve vánočním cukroví, ale i prostřednictvím horkého nápoje. Připravte si kvalitní holandské kakao, která zalijete kokosovou smetanou, dobře promíchejte a přihřejte. Nápoj oslaďte a ozdobte našlehanou smetanou a posypte kokosem. Lahodný nápoj s vůní exotiky.
Masala čaj
Objevte chuť indického čaje, který se podává s mlékem a směsí koření. Masala čaj je tradičním indickým nápojem, který si můžete připravovat snadno také doma. Jeho chuť je lahodná díky mléku a plná díky koření. Právě masala čaj dokáže navodit tu pravou vánoční atmosféru. Nejdříve si uvařte černý čaj, nejlépe Assam. V malém hrnci si svařte mléko s kořením, tedy skořicí, hřebíčkem, pepřem, kurkumou, pomerančovou kůrou, přidat můžete i koriandr, mandle či lékořici. Směs koření můžete zakoupit již připravenou či si připravovat domácí. Poté mléko sceďte a přilijte jej do černého čaje. Vznikne vám lahodný nápoj s jedinečnou vůní i chutí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos