Připravte si domácí sójové mléko: je lahodné a zdravé
Sójový nápoj je nejpoužívanějším derivátem všech sójových produktů a ocení jej nejen vegani, ale i ti, kteří netolerují laktózu.
Je vynikající alternativou ke kravskému mléku i pro své nutriční vlastnosti, protože je bohatý na bílkoviny a vápník.
Když je domácí sójové mléko správně ochucené, může být i velmi lahodné. Výroba doma je hračka, vyžaduje pouze 2 přísady: a jednou z nich je voda! Z tohoto uvedeného množství vznikne cca 1 až 1,5 litru sójového mléka.
Složení:
- 200 gramů žlutých sójových bobů
- 1,9 l vody
Chcete-li, aby bylo i jinak ochucené, než jen přírodně, tak přidejte skořicovou tyčinku, event. vanilkový lusk, 2 lžíce kakaové či karobové mouky.
Postup:
Sójové boby namočte alespoň na 24 hodin při pokojové teplotě. Vodu měňte každých 4-6 hodin. Ke konci uplynutí této doby, umyjte a odstraňte vnější slupky. Poté sójové boby promixujte a vytvořte z nich pyré homogenní struktury. Postupně přilijte 500 ml vody.
Poté přelijte mléko přes tkaninu nebo sítko, abyste oddělili sójové mléko od „okary“. Tu nevyhazujte – lze použít do masových kuliček, dortů, atd.
Sójové mléko přiveďte k varu spolu se zbývající vodou. Snižte teplotu a vařte ji 15-20 minut, kolem 90-100 ° C. Sóju nelze konzumovat syrovou kvůli svým anti-nutričním látkám – zejména kvůli obsahu inhibitoru trypsinu. Ten musí být tepelně ošetřen.
Mezitím nezapomeňte sledovat hrnec: odstranění pěny, která se vytvoří na povrchu kapaliny, je zásadní. Můžete pokračovat ve vaření i trochu déle (na mírném ohni), abyste dosáhli požadované hustoty. Následně mléko dochuťte.
Spotřebu sóji nepřekračujte
V přiměřeném množství, což není více, než 80 mg, poskytuje tělu významné fytoestrogeny a antioxidanty.
Z praktického hlediska získáme z jednoho šálku o obsahu 250 ml cca 25 mg isoflavonů. Pokud tedy během dne vypijete dva šálky domácího sójového mléka, buďte opatrní s jinou konzumací sójových potravin jako je třeba tofu.
Skladování
Domácí sójové mléko lze uchovávat v chladničce po dobu 3–5 dní v nádobě s víčkem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos