NezařazenéRecepty

Připravte si domácí sójové mléko: je lahodné a zdravé

Sójový nápoj je nejpoužívanějším derivátem všech sójových produktů a ocení jej nejen vegani, ale i ti, kteří netolerují laktózu.

Je vynikající alternativou ke kravskému mléku i pro své nutriční vlastnosti, protože je bohatý na bílkoviny a vápník.

Když je domácí sójové mléko správně ochucené, může být i velmi lahodné. Výroba doma je hračka, vyžaduje pouze 2 přísady: a jednou z nich je voda! Z tohoto uvedeného množství vznikne cca 1 až 1,5 litru sójového mléka.

Složení:

  • 200 gramů žlutých sójových bobů
  • 1,9 l vody

Chcete-li, aby bylo i jinak ochucené, než jen přírodně, tak přidejte skořicovou tyčinku, event. vanilkový lusk, 2 lžíce kakaové či karobové mouky.

Postup:

Sójové boby namočte alespoň na 24 hodin při pokojové teplotě. Vodu měňte každých 4-6 hodin. Ke konci uplynutí této doby, umyjte a odstraňte vnější slupky. Poté sójové boby promixujte a vytvořte z nich pyré homogenní struktury. Postupně přilijte 500 ml vody.

Poté přelijte mléko přes tkaninu nebo sítko, abyste oddělili sójové mléko od „okary“. Tu nevyhazujte – lze použít do masových kuliček, dortů, atd.

Sójové mléko přiveďte k varu spolu se zbývající vodou. Snižte teplotu a vařte ji 15-20 minut, kolem 90-100 ° C. Sóju nelze konzumovat syrovou kvůli svým anti-nutričním látkám – zejména kvůli obsahu inhibitoru trypsinu. Ten musí být tepelně ošetřen.

Mezitím nezapomeňte sledovat hrnec: odstranění pěny, která se vytvoří na povrchu kapaliny, je zásadní. Můžete pokračovat ve vaření i trochu déle (na mírném ohni), abyste dosáhli požadované hustoty. Následně mléko dochuťte.

Spotřebu sóji nepřekračujte

V přiměřeném množství, což není více, než 80 mg, poskytuje tělu významné fytoestrogeny a antioxidanty.

Z praktického hlediska získáme z jednoho šálku o obsahu 250 ml cca 25 mg isoflavonů. Pokud tedy během dne vypijete dva šálky domácího sójového mléka, buďte opatrní s jinou konzumací sójových potravin jako je třeba tofu.

Skladování

Domácí sójové mléko lze uchovávat v chladničce po dobu 3–5 dní v nádobě s víčkem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button