
Z dýně mnozí znají hlavně kůru, která se používá k výrobě strašidelných skulptur při podzimních oslavách Halloweenu. Velký plod k tomu přímo vybízí, neboť se do něj dobře vyřezává a umožňuje vytvářet atraktivní výtvory.
Kdo však nevyužil dužninu ukrytou v oranžovém obalu, je sám proti sobě, neboť se jedná o vynikající zeleninu se zanedbatelným počtem kalorií, zato velkým obsahem zdraví prospěšných látek.
Co dýně obsahuje

Kromě toho obsahuje dýně také další karotenoidy, které snižují riziko rozvoje rakoviny plic a tlustého střeva. Díky antioxidačním účinkům se rovněž snižuje riziko rozvoje revmatické artritidy.
Recepty z dýně
Pravidelná konzumace dýně je velice prospěšná. Stačí ji jen připravit s kouskem másla nebo trochou olivového oleje. V kuchyni ji můžeme upravovat na sladko i naslano. Může být například zdravou a chutnou náhražkou bramborové kaše. Nebo vyzkoušejte vynikající dýňovou polévku, která je zlatým hřebem podzimního jídelníčku. Její příprava je rychlá a snadná a po prvním soustu se stanete na této pochoutce závislí. Kromě polévky existuje spousta další receptů, jak dýni v kuchyni využít. Můžete si z ní připravit koláč, buchtu, dýňové rizoto a další zdravá jídla vhodná pro sportovce, děti, dietáře, těhotné ženy i všechny ostatní.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









