Rady a tipy

Recept: Bezlepkový cuketový falafel plný zdraví

V dnešním článku vám přinášíme recept na cuketový falafel, který vašemu tělu dopřeje mnoho zdraví prospěšných látel. Falafel si připravíte během chvíle a neobsahuje žádný lepek. Vyzkoušejte si s námi připravit cuketový falafel. 

Co je to falafel?

Falafel je typickým pokrmem na Blízkém východě, původem je však z Egypta. Jeho základ tvoří cizrna, kterou můžete znát i pod názvem římský hrách. Cizrna je velmi bohatá na bílkoviny, a proto si ji dopřávají především vegetariáni a vegani jako vhodnou náhražku za maso. Dnes již falafel konzumujeme po celém světě. Falafel může být podávám jako hlavní jídlo spolu se salátem či jako jídlo podávaná na oslavách či večírcích. Podle chuti můžete do tohoto receptu přidat česnek či římský kmín, který je pro kuchyni Blízkého východu typický.

Recept:

příprava: 20 minut

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 šálek bezlepkových krekrů
  • 1 cuketa
  • 1 malá červená cibule
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1 šálek jogurtu
  • 8 listů salátu
  • 1 šálek čerstvých lístků máty

Připravte si kuchyňský robot a vsypte do něj cizrnu, krekry, cuketu, cibuli, vejce a mořskou sůl. Promíchejte. Dále si připravte pánvičku s kokosovým olejem. Nyní formujte směs z mixéru do placiček či kuliček a smažte na středním plameni do zlatohněda po dobu 2-4 minut na každé straně. Připravený jogurt smíchejte s mátou. Na talíř si připravte salát, na něj položte falafem a pokapejte jogurtem. Přejeme dobrou chuť!

Proč byste měli konzumovat cuketu?

Cuketa je v našich končinách velmi oblíbenou. Zahrádkáři ji hojně pěstují na zahrádkách a v  létě ji seženeme na každém trhu. Cuketa je jedním z druhů tykve. Má jemnou chuť, spíše neutrální a díky tomu se může používat do spousty pokrmů, dokonce i do koláčů a buchet. Cuketa není jen velmi chutnou a univerzální zeleninou, ale je i velmi příznivá vašemu zdraví. Cuketa je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které působí především na nervovou soustavu a zlepšují paměť. Cuketu si dopřávejte jako detoxikační prostředek či při překyselení organismu. Měli by ji konzumovat i lidé, kteří bojují s cukrovkou, jelikož má  nízký glykemický index. Je vhodnou zeleninou pro všechny ženy i nastávající maminky, jelikož je bohatá na kyselinu listovou. Dopřávejte si cuketu pravidelně a podpořte tak své zdraví.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button