Rychlá večeře, na které si pochutnáte? Vyzkoušejte 4 tipy na bezmasé pokrmy
Ve večerních hodinách se nám zpravidla nechce vyvářet nic složitého a nemáme dostatek energie na vymýšlení zajímavých receptů. Zpravidla vaříme podle receptu „co dům dal“ a nejčastěji rychlovky bez masa. Už nevíte, co vaší rodině připravit na večeři? Vyzkoušejte některý z pokrmů v dnešním článku, které jsou sice bezmasé, ale za to opravdu chutné.
Čočkové chilli
Čočka je skvělým zdrojem bílkovin a i když se jedná o luštěninu, nezatěžuje tolik trávicí systém. Zamíchejte si večer čočkové chilli, a to z velké zelené čočky, kterou však musíte namočit předem, či z čočky červené. Díky ní budete mít chilli hotové za pár minut. Potřebovat budete:
- 200 g čočky
- 2 kusy cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce uzené papriky
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka drcených rajčat
- šťáva z limetky či citronu
- čerstvý koriandr
- sůl a pepř
Připravte si velký hrnec, ve kterém osmahnete na oleji pokrájenou cibuli, poté přidejte pokrájenou mrkev, červenou papriku, česnek, chilli papričku a restujte. Postupně poté přidávejte mletý římský kmín, uzenou papriku a rajčatový protlak.
Červenou čočku si propláchněte, dokud nebude voda čistá, přidejte ji k připravené směsi, osolte, promíchejte a zalijte cca 700 ml vody. Pomalu směs vařte a poté přidejte konzervovaná rajčata a ke konci červené fazole. Vše dochuťte limetkovou šťávou, solí, pepřem a podávejte s nasekaným čerstvým koriandrem.
Španělská bramborová omeleta
Rychlovkou, která skvěle zasytí, je španělská bramborová omeleta. Velmi oblíbený španělský pokrm, který se však díky své jednoduchosti rozšiřuje do dalších evropských zemí. Potřebovat na ni budete:
- 600 g brambor (ideální jsou starší)
- 150 ml olivového oleje
- 1 velká cibule
- 10 vajec
- sůl
Oloupejte si brambory a pokrájejte je na úzké plátky, cca 6 mm. Připravte si velkou pánev o průměru 28 cm, ideálně nepřilnavá, do které přilijte olivový olej, přidejte brambory, osolte a nechte smažit cca 10 minut.
Cibuli pokrájejte na tenké plátky a přihoďte ji k usmaženým bramborám a nechte ji změknout. Do misky vyklepněte vajíčka, prošlehejte vidličkou, osolte a opepřete. Zalijte jimi brambory s cibulí a na nízkém stupni smažte. Čas od času omeletu nadzvedněte, aby vejce stekla na dně. Smažte cca 7 minut, aby byla vejce téměř pevná, ale na povrchu stále tekutá.
Poté přijde nejdůležitější část. Omeletu uvolněte ode dna a nechte ji, aby sklouzla na talíř. Pánev potřete olejem a přiklopte s ní omeletu. Důležité je pánev i talíř držet oběma rukama a vše rychle překlopit. Smažte dále cca 2 minuty a poté omeletu vyklopte na velký talíř. Po chvilce můžete krájet.
Květáková pizza
Velmi oblíbená je dnes tzv. květáková pizza. I když se jedná v našich končinách o netradiční recept, překvapí vás svou chutí i konzistencí. Připravte si ji z:
- 1 velký květák
- 100 g mouky
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř
- 4 vejce
- drcená rajčata/protlak
- olivový olej
- 100 g sýru feta
- 1 červená cibule
- 1 cuketa
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Květák nakrájejte nahrubo a rozsekejte v mixéru, aby měl podobnou texturu jako rýže. Z 1 litru této „květákové rýže“ připravte těsto. Ve velké míse smíchejte květák, mouku, oregano, sůl a pepř, přidejte vejce a promíchejte do těsta. To bude trochu vlhčí, což vůbec nevadí. Nechte jej odpočinout cca 19 minut a poté směs přesuňte na připravený plech vyložený pečícím papírem a vytvořte trochu placku s vyššími okraji. Pečte ji cca 15 minut.
Mezitím si připravte náplň. Smíchejte drcená rajčata či rajčatový protlak s olivovým olejem, solí, pepřem. Upečenou placku poté potírejte touto směsí, posypte nadrobno pokrájenou červenou cibulí, cuketou na plátky a sýrem feta. Přidat můžete i oregano, tymián či bazalku. pečte dalších cca 10-15 minut. A zdravá pizza je na světě!
Kuskus s rajčaty, cuketou a citronovým jogurtem
Naprostá rychlovka, která nikdy nezklame, to je kuskus. Kombinovat ho můžete s nejrůznějšími ingrediencemi, navíc dnes seženete už i kuskus celozrnný, kukuřičný či pohankový. Připravte si jej tentokrát v osvěžující podobě s rajčaty a citronovým jogurtem. Potřebovat budete:
- 1 menší cuketa
- 250 g kuskusu
- olivový olej
- 300 g cherry rajčátek
- olivy zelené/černé
- sušená rajčata
- citron
- sýr feta
- čerstvá máta
- 200 g jogurtu
- sůl a pepř
Začnete tím, že si připravíte kuskus podle návodu. Je to snadné, stačí si kuskus připravit do větší mísy, přidat sůl a pepř a zalít horkou vodou, poté přiklopit talířem či pokličkou a nechat jej nasát vodou.
Cuketu si pokrájejte a osmahněte na olivovém oleji. Připravte si nakrájená cherry rajčátka, olivy, sušená rajčata a sýr feta. Až bude kuskus připravený ještě ho dosolte, opepřete a přidejte všechny pokrájené ingredience. Dip si připravte z jogurtu, šťávy z citronu, pepře a čerstvé máty. Podávejte kuskus s opečenou cuketou a jogurtovým dipem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos