Snížit „špatný cholesterol“ nemusí být tak obtížné, když víte, jak na to
Mezi lidmi je již všeobecně známé, že se každý potýkáme s dobrým (HDL) cholesterolem a špatným (LDL) cholesterolem. Pokud patříte mezi jedince se zvýšeným LDL cholesterolem, je velmi pravděpodobné, že vám LDL ucpává tepny. Tento stav vede k mnoha závažným onemocněním, včetně vysokého krevního tlaku, infarktu nebo mrtvice. Naopak HDL cholesterol pomáhá vrátit cholesterol do jater, kde následně dochází k jeho odstranění z těla.
Zvýšená hladina LDL cholesterolu je často nazývána „tichým zabijákem“. Většina lidí ani neví, že má zvýšenou hladinu LDL cholesterolu, dokud nedojde závažné zdravotní indispozici. Nechte si u svého lékaře změřit hladinu svého cholesterolu každé 4 roky.
Rizikové skupiny pro zvýšený LDL cholesterol
Můžete mít vyšší riziko vzniku vysokého cholesterolu, pokud:
- máte obezitou
- konzumujete hodně nasycených a trans-tuků, jako jsou ty, které se nacházejí v rychlém občerstvení
- máte omezenou fyzickou aktivitu
- kouříte tabákové výrobky
- máte v rodinné anamnéze vysoký cholesterol
- máte cukrovku, onemocnění ledvin nebo hypotyreózu
Vysoký cholesterol mohou mít lidé všech věkových kategorií, pohlaví a etnických skupin.
Jak zdravě snížit hladinu LDL cholesterolu?
Změny ve stravě a celkovém životním stylu mají obrovský vliv na hladinu cholesterolu. Každý může zlepšit své zdraví a snížit hladinu cholesterolu:
- omezte příjem potravin s vysokým obsahem cholesterolu, nasycených tuků a trans-tuků
- vybírejte zdroje bílkovin, jako je kuřecí maso, ryby a luštěniny
- jezte širokou škálu potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky
- místo smažených jídel se rozhodněte pro pečená, grilovaná, dušená, grilovaná a pečená jídla
- pokud je to možné, vyhněte se rychlému občerstvení a slazeným, baleným variantám
Mezi potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, nasycených tuků nebo trans-tuků patří:
- červené maso, maso z orgánů, vaječné žloutky a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku
- zpracované potraviny vyrobené z kakaového másla nebo palmového oleje
- smažená jídla, jako jsou bramborové lupínky, cibulové kroužky a smažené kuře
- určité pečivo, jako jsou některé sušenky a muffiny
Omega-3 mastné kyseliny mohou také pomoci se snižováním „špatného“ cholesterolu. Nejlepší zdrojem jsou ryby, například losos, makrela a sleď. Kromě ryb naleznete omega-3 mastné kyseliny v mandlích, vlašských ořeších, lněných semínkách a avokádu.
Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos