Šťáva z granátového jablka a její účinky na vaší zdraví
Granátová jablka jsou plodem granátovníku obecného, který se hojně vyskytuje především v oblasti Středozemí. Vy si granátová jablka můžete dnes již koupit v každém supermarketu a konzumovat jeho semínka. V dnešním článku se zaměříme na šťávu z granátového jablka a to, proč by ve vašem jídelníčku tento plod určitě neměl chybět.
Co možná o granátovém jablku nevíte?
Granátové jablko má specifickou tvrdou slupku, pod kterou se ukrývá pěkná řádka semínek. Jablko bývá až 12 cm velké a ukrývá se v něm 6-12 pouzder, ve kterých objevíte přibližně 600 semínek. Granátová jablka jsou z velké části složená z vody (až 78 %), obsahují však i vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík, vitamíny (B, A, C) a organické kyseliny. Slupka granátového jablka je velmi hořká a určitě ji nekonzumujte. Semínka z granátového jablka můžete konzumovat jen tak samotná či je přidat do svých pokrmů, do salátů, zálivek, ovocných směsí či si připravit šťávu z granátového jablka, která si uchovává všechny zdravé látky.
Šťáva z granátového jablka
Zkuste si granátové jablko odšťavnit či semínka rozmačkat a připravit z nich šťávu rubínově červené barvy s přirozeně sladkou chutí. Granátová jablka zabraňují vzniku zánětu ve vašem těle, snižují cholesterol, chrání vás před vysokým krevním tlakem a hypergykémií. Granátová šťáva je antioxidační silou a tvrdí se o ní, že dokonce trumfne svými účinky zelený čaj či červené víno. Byly u ní prokázány protirakovinné a protizánětlivé účinky.
Pomáhá v boji proti rakovině
Výtažky z granátového jablka obsahují polyfenoly a další sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky a působí jako ochránce proti rakovině prostaty, plic, prsu a vzniku nádorů. Granátové jablko a látky v něm obsažené dokáží inhibovat šíření rakovinných buněk a chrání před vznikem zánětů v těle. Granátová šťáva je zvláště účinná jako prevence rakoviny prostaty.
Snižuje krevní tlak
Šťáva z granátového jablka má vysokou antioxidační schopnost a může vám pomoci také s vysokým krevním tlakem. Dopřávat by si ji měli tedy všichni lidé, kteří mají dispozice k vysokému krevnímu tlaku či již hypertenzí trpí. Nepodceňuje sílu granátového jablka a vyzkoušejte jej na vlastní kůži.
Posiluje zdraví srdce a zvyšuje kognitivní funkce
Jelikož je šťáva z granátového jablka příznivá pro váš krevní tlak, není divu, že působí i na zdraví vašeho srdce. Vliv na zdraví srdce mají především zmíněné antioxidanty. Působí i na zdraví vašich kloubů. Šťáva z granátového jablka vás chrání také před osteoartritidou a snižuje možný zánět chrupavky. Studie prokázaly, že šťáva z granátových jablek podporuje i vaši paměť a další mozkové funkce díky polyfenolům obsaženým v granátovém jablku.
Boj se zánětem
Zánět v našem těle se může vyskytnout z různých důvodů, ale hlavní je účinně mu předcházet. Skvělou prevencí je pro vás právě granátové jablko a šťáva z něj. Ta má silné protizánětlivé účinky a zánětu předchází i ho léčí.
Nutriční hodnoty
Z jednoho granátového jablka připravíte většinou 1/4 šálku šťávy. Jeden šálek granátového jablka obsahuje přibližně:
- 134 kalorií
- 32,7 g uhlohydrátů
- 0,4 g proteinu
- 0,7 g tuku
- 0,2 g vlákniny
- 25,9 mikrogramů vitaminu K (32 % DD)
- 59,8 mikrogramů folátu (15 % DD)
- 533 miligramů draslíku (15 % DD)
- 0,2 miligram manganu (12 % DD)
- 0,9 miligramu vitaminu E (5 % DD)
- 0,1 miligramu vitaminu B6 (5 % DD)
- 17,4 miligramu hořčíku (4% DD)
- 0,6 mg niacin (3% DD)
- 27,4 miligramů vápníku (3 % DD)
- 27,4 miligramů fosforu (3 % DD)
- 0,1 mg mědi (3% DD)
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos