Přírodní léčbaReceptyZdraví

Tato bylinka čistí krev, funguje jako antibiotikum a navíc i snižuje cholesterol

Léčba přírodní cestou je vždy dobrá volba. Málokdo tuší, že v minulosti se bylinky používali k léčbě téměř všech neduhů a – navíc – skutečně fungovaly! Proč by tedy neměly stejně dobře působit i dnes?

Bylinka, o které je řeč se v medicíně používá už celá staletí. Je velmi aromatická a proto má své místo i v kuchyni. Je ale škoda přidávat ji jen jako koření – pořiďte si ji čerstvou a nechte se překvapit jejími zdravotními účinky.

Bazalka léčí už odpradávna

Již staří Egypťané a Římané bazalku používali k léčbě astmatu, cukrovky, ledvinových kamenů, impotence a neplodnosti. Bazalka obsahuje silné antioxidanty, které tělo pročišťují a brání dalšímu usazování toxinů. Právě toxické látky jsou nejčastější příčinnou rakoviny a proto je nasnadě se jich zbavovat co nejdřív.

Mimo to působí také dobře na zdraví cév a krevní oběh a minimalizuje účinky škodlivého cholesterolu. Jednoduše se jedná o naprosto univerzální bylinku z celou řadou pozitivních účinků.

Bazalka chrání srdce a cévy

Tato bylinka je plná vitamínu B6 a hořčíku. Jedná se o látky, které brání usazování chemických látek v těle a zlepšují prokrvení a cirkulaci krve. Tím snižují riziko infarktu, krevních sraženin nebo mozkové příhody.

Přírodní antibiotikum

Bazalka také výrazně pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém. Posiluje obranné reakce organismu a ničí patogenní zárodky. Dá se tedy použít i jako přírodní antibiotik při infekcích různého původu.

Bazalka v kuchyni

Nejlépe bazalku využijete při vaření a jiné přípravě pokrmů. Zkuste následující recepty, které vám zaručeně zachutnají:

  1. Bazalkové pesto

Nakrájejte na drobno pár čerstvých listů bazalky, přidejte k nim rozetřený česnek, zalijte olivovým olejem a míchejte, dokud nevznikne hladká pasta.

2. Ledový dezert

Bazalka chutná i na sladko. Lístky bazalky pokrájejte na malé kousíčky, přidejte k nim vodu, citrónovou šťávu a třtinový cukr. Směs nalijte do formiček na ledové kostky a zamrazte. Kostky poté v mixéru rozdrťte na ledovou tříšť a užijte si ledové pohlazení.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Zdena Prokopová

Jsem součástí tohoto magazínu již od začátku a starám se o to, aby si zde každý čtenář přišel na své. Ráda trávím čas se svou rodinou, miluji cestování a svou práci! Zdravému životnímu stylu se věnuji již řadu let, nejvíce pak aktivnímu sportu a přírodním receptům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button