JídloRady a tipyRecepty

Tipy: Jak na přípravu droždí doma? A čím jej lze nahradit?

Droždí se v našich obchodech stalo doslova nedostatkovým zbožím. Většina lidí v karanténě se totiž pouští do domácího pečení a zásoby v obchodech nejsou takové. Přeci jen pečivo chceme mít skoro každý den čerstvé, ale do obchodu, kde potkáme desítky osob, se nám logicky nechce. Připravit si však domácí kvasnice můžete také doma, popřípadě ho chytře nahradit. Jak na to?

Droždí

Pekařské droždí, či také kvasnice, je surovinou, bez které se neobejdete při výrobě pečiva. Jedná se o živé buňky kvasinek druhu saccharomyces cerevisiae, které k množení potřebují cukr. Zajímavé je, že jeden centimetr krychlový droždí obsahuje na 10 miliard živých buněk. Kvasinky poté mění přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý, což vede ke kynutí těsta.

Jablka a brambory?

Doma si droždí můžete vyrobit z jablek či brambor. Potřebovat budete jen jablko a sklenici vody. Rozkrájené jablíčko necháte den či dva ve sklenici odstát s trochou vody. Poté jablko vyndáte a přisypete mouku. Asi po dvaceti minutách by již mělo být droždí připraveno k použití. Experimentovat budete muset s dávkováním, nepůjde to tak snadno jako s droždím z obchodu. Poměr při výrobě by měl být 1 jablko, 1 hrnek vody, 1 hrnek hladké mouky.

Zkusit můžete i výrobu s pomocí brambor. Uvařte půl kilogramu brambor, rozdrtit je a smíchat s vodou, aby vám vznikla hustá kaše. Poté si smíchejte lžíci vody v troše cukru, aby vznikl hustý sirup a přimíchejte k bramborám. Směs dejte na teplé místo a během kynutí přimíchejte dvě lžíce piva. Za 24 hodin máte hotovo. Ingredience by měly být v poměru 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a trochu vody.

Domácí kvásek

Pustit se můžete i do výroby vlastního kvásku, který chuť i vlastnosti kvasnic nahradí poměrně dobře. Chce si ho však připravit již předem. Stačí, když hrst namleté hladké mouky (celozrnné, žitné) smícháte s vlažnou vodou. Rozmíchejte směs v uzavíratelné sklenici, která by měla stát v teple bez víčka. Cca po 4 dnech začne směs kvasit a vznikne jakýsi živý organismus. Až kvásek vykvasí, zavíčkujte víčkem, do kterého jste předem vytvořily dírky. Dále sklenici s kváskem uchovávejte ve sklenici. Kvásek se poté odebírá a znovu oživuje. Péct tak můžete pravidelně.

Citronová šťáva a soda?

Pokud se však do výroby domácího droždí pouštět nechcete, můžete použít jedlou sodu, kypřící prášek či kvásek. Zkusit můžete i trik se smícháním čerstvě vymačkané citronové šťávy a jedlé sody v poměru 1:1. Pokud máte, můžete samozřejmě použít sušené kvasnice. V tomto případě platí, že 1 g sušeného droždí= 2,5 g čerstvého droždí.

Mléko a ocet?

Podobný trik jako s citronovou šťávou lze vyzkoušet také s octem. Kombinovat byste měli mléko a ocet v poměru 1:1. Pak ho opět v poměru 1:1 smíchejte s jednou sodou. Těsto se při použití směsi ze sody a citronu, mléka a octa nenechává kynout, ale ihned s ním můžete do trouby.

Jedlá soda a bílý jogurt

Dalším možným způsobem, jak donutit těsto kynout, je použití jedlé sody a bílého jogurtu, tedy kombinaci zásady a kyselé složky, přičemž vznikne oxid uhličitý. Kyselou složkou bude v tomto případě bílý jogurt. Stačí smíchat čtvrt lžičky jedlé sody a 125 g bílého jogurtu.

Tipy na závěr

Do těsta můžete vyzkoušet také přidat sodovku. Sodovka s obsahem oxidu uhličitého těstu také pomůže. Pokud jste si nakoupili droždí více a máte strach o jeho trvanlivost, můžete jej klidně i zamrazit. Díky tomu si vytvoříte železné zásoby droždí na horší doby. A co pečení pečiva s pomocí kypřicího prášku? I to jde. Pokud se pečení s droždím zatím bojíte, můžete si připravit chleba, například italské pečivo, s pečícím práškem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button