O klasických dobrotách z jahod si můžete přečíst v předchozím článku. V dnešním článku se zaměříme na zdravější recepty z jahod, které nejsou o nic méně chutné. Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dopřávejte si je proto, dokud vám to jahodová sezóna dovolí.
Jahodová polévka
Z jahod si můžete připravit i trochu netradiční letní osvěžující polévku. Její chuť je opravdu jedinečná a překvapit s ní můžete i nejednu návštěvu. Na přípravu takové polévky budete potřebovat:
- 1 oloupanou okurku
- 2 červené papriky
- 1 zelenou papriku
- 5 rajčat
- vaničku čerstvých jahod
- šťávu z 1/2 citronu
- chilli
- sůl a pepř
- balkánský sýr na ozdobu
Příprava je nesmírně jednoduchá, všechny ingredience vhoďte do mixéru a rozmixujte. Při podávání posypte balkánským sýrem a kousky jahod. Dobrou chuť!
Jemný tvarohový krém s jahodami
Kombinace, která nikdy nezklame, to jsou jahody tvaroh a smetana. Připravte si ke svačině jemný tvarohový krém s jahodami, který si zamilují dokonce i vaše děti. Potřebovat budete:
- 20 ks jahod
- 1 banán
- 250 g polotučného tvarohu
- trochu smetany ke šlehání
- 1 lžíci oříškového másla
Nejdříve rozmačkejte jahody vidličkou, popřípadě rozmixujte, a polovinu z nich přendejte do menších skleniček. Tvaroh umixujte s banánem, smetanou a oříškovým máslem. Na rozmačkané jahody přidejte tvarohovou směs a nakonec dejte zbytek rozmačkaných jahod. Druhou variantou je, že do poloviny sklenice dáte pouze tvarohovou směs a do druhé poloviny tvarohovou směs smíchanou s rozmačkanými jahody. Dozdobte čerstvými jahodami.
Osvěžující salát s jahodami
Vaše zdraví i chuťové pohárky jistě potěší osvěžující salát s jahodami. Kombinace jahod, fety a ořechů je dokonalá. Zvolit můžete bezmasou či masovou verzi salát. Potřebovat budete:
- 150 g salátu (mix špenátu, polníčku rukoly)
- 200 g jahod
- kus okurky
- 40 g fety
- 4 lžíce ořechů pekanových, plátků mandlí či vlašských
- lístky máty
- pepř
Na zálivku
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžíce javorového sirupu či medu
- trocha soli
Nejdříve si připravte zálivku. Stačí všechny zmíněné ingredience smíchat v misce. Na pánvi opražte pekanové ořechy, plátky mandlí či vlašáky pražit nemusíte. Lístky salátu si omyjte, jahody očistěte a nakrájejte na kousky. Smíchejte v míse lístky salátu, pokrájenou okurku a jahody, přidejte ořechy, fetu, lístky máty, čerstvý pepř a přelijte připravenou zálivkou. Pokud potřebujete ve své stravě dostatečný zdroj bílkovin, nebojte se do salátu přidat kuřecí plátky z grilu, ogrilovaný sýr halloumi, popřípadě falafelové kuličky. A osvěžující salát je na světě.
Křehké koláčky s rebarborou a jahodami
Připravit si můžete také zdravější verzi jahodového receptu. V křehkých koláčcích se skvěle snoubí sladkost jahod a kyselost rebarbory. Vyzkoušejte si přípravu křehkých koláčků i vy. Potřebovat budete:
- 280 g hladké celozrnné mouky
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 170 g másla
- 125 ml ledové vody
Náplň
- 500 g rebarbory
- 300 g jahod
- 3 lžíce celozrnné mouky
- 200 g třtinového cukru
- skořice
- plátky mandlí
- zakysaná smetana
Nejdříve smíchejte všechny připravené ingredience v míse na těsto a vypracujte jej. Nechte ho poté 15 minut odpočívat v lednici. Rebarboru si očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně jahody, přimíchejte cukr a mouku a nechte 5 minut odpočinout. Přidat můžete i skořici podle chuti. Těsto si vyndejte z lednice, chvíli počkejte, aby změklo a rozválejte jej. Vykrojte z něj kolečka, ze kterých se budou tvořit koláčky. Na každé kolečko vložte směs, ohněte kraje směrem dovnitř a posypte trochou cukru. Dozdobit můžete plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 30 minut. Podávejte tyto chutné koláčky se zakysanou smetanou. Dobrou chuť!
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/34338566@N08/3887256278
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos