JídloZdraví

Dextrózu konzumujete v mnoha potravinách, o co jde a jaké má účinky?

Dextróza je druh cukru, který se běžně přidává do zpracovaných potravin a pečicích výrobků a může mít na tělo řadu účinků. Ačkoliv ji většina z nás každý den konzumuje, málokdo ví, co je zač a jestli nemůže být škodlivá. Možná jste už narazili na výraz glukóza, ale co je dextróza? Jedná se o označení toho samého jednoduchého cukru, takže vás dvojí název může zmást. Glukóza a dextróza je tedy to samé. Představíme si ji proto detailně, abyste měli přehled o tom, co do svého těla přijímáte.

Co je dextróza?

Je často označována také jako hroznový cukr nebo krevní cukr, je jedním z monosacharidů ze skupiny aldohexóz. V chemických vzorcích oligosacharidů a polysacharidů se značí symbolem Glc. V čistém stavu je to bílá krystalická látka sladké chuti. Dextróza je jednoduchý monosacharid, který vzniká při rozkladu škrobových potravin, jako je kukuřice, rýže nebo pšenice. Tento proces se obvykle provádí prostřednictvím enzymatických reakcí se záměrem oddělit tento všestranný cukr. Je to jedna z méně známých forem cukru a nachází se v překvapivě velkém množství potravin, které každý den zkonzumujete. Ve srovnání s fruktózou a sacharózou není o této přírodní formě cukru, která je dostupná po relativně nízké úrovni zpracování, tolik slyšet

Jako jemnější forma cukru než sacharóza je tato látka oblíbená v pečivu s jemnou chutí, proto se objevuje v tolika upečených výrobcích. Nejen, že poskytuje sladkost, ale může také pomoci stabilizovat potraviny a pomoci vašim oblíbeným dezertům, aby se upekly rovnoměrně. Je přidaným cukrem v mnoha zpracovaných a balených potravinách, protože může působit jako konzervační látka. Pro ty, kteří chtějí snížit příjem cukru, by měla být dextróza zvažována stejným způsobem jako ostatní přidané cukry, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Dextróza může mít některé odlišné funkce a vlastnosti než sacharóza a fruktóza, ale přesto může mít negativní účinky na tělo, pokud je konzumována v nadměrném množství.

Potraviny obsahující dextrózu

Zde je výčet některých potravin, ve kterých dextrózu naleznete:

  • Preclíky a bramborové lupínky
  • Ovocné džusy
  • Bonbóny
  • Dortové směsi
  • Škrobové potraviny
  • Pečicí výrobky
  • Sušenky a dorty
  • Omáčky a dresinky
  • Uzená masa
  • Zmrzlina
  • Energetické nápoje
  • Kyselé okurky
  • Sušenky
  • Sladké cereálie

Je často obsaženě ve sladkém jídle

Nežádoucí účinky dextrózy

Stejně jako v případě jakéhokoli cukru může mít přílišná konzumace dextrózy řadu negativních zdravotních účinků, včetně zvýšeného rizika cukrovky, přibírání na váze, slabé imunity a neurodegenerativních onemocnění. Je velmi důležité porozumět těmto rizikům a odpovídajícím způsobem omezit příjem potravin obsahujících dextrózu.

Krevní cukr

Pokud je váš příjem cukru vysoký, riziko cukrovky je výrazně zvýšené. Udržování vyváženého příjmu cukrů je nejlepší způsob, jak se tomuto chronickému onemocnění vyhnout.

Přibývání na váze

Jak již bylo zmíněno výše, přebytečný cukr se v těle ukládá jako tuk, který se často ukládá jako podkožní a viscerální tuk. Může být obtížné shodit tato kila a přibírání tohoto typu hmotnosti je spojeno s vyšší mírou zánětu a oxidačního stresu v celém těle.

Snížená imunita

Studie ukázaly, že nadměrný příjem cukru může způsobit dočasné oslabení nebo inhibici buněk imunitního systému, čímž se otevřete patogenům a dalším bakteriím.

Neurodegenerativní onemocnění

Strava s vysokým obsahem přidaných cukrů byla přímo spojena s vyšším rizikem neurodegenerativních onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby. Je za tím několik teorií, včetně toho, že buňky rezistentní na inzulín v mozku odumřou a urychlí proces degenerace, stejně jako skutečnost, že cukrovka může oslabit cévní stěny, což zvyšuje riziko malých mozkových příhod, které mohou ovlivnit kognitivní funkce.

Kardiovaskulární problémy

Diabetes je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, stejně jako s vyšším krevním tlakem a chronickými záněty. U lidí, kteří konzumují příliš mnoho cukru, jdou obezita, cukrovka a srdeční problémy často ruku v ruce, takže pokud jste již vystaveni vysokému riziku srdečních problémů, je snížení příjmu dextrózy moudrou volbou.

Výhody

Jak pravděpodobně víte, cukry (ve formě glukózy) jsou primárními zdroji energie pro tělo a dextróza může poskytnout podobné zvýšení energie, zejména pro vytrvalostní sportovce nebo jako pomůcka při cvičení. Za předpokladu, že cukry, které konzumujete, jsou spalovány a využívány, spíše než ukládány jako tuk, extra dextróza není nutně špatná věc. Kromě toho může dextróza pomoci lidem s cukrovkou nebo lidem, kteří si regulují hladinu cukru v krvi, rychle zvýšit hladinu cukru v krvi a stabilizovat ji v normálním rozmezí. V klinických podmínkách se dextróza používá intravenózně a ve formě tablet ke stabilizaci pacientů upadajících do diabetického šoku. Cukr může být samozřejmě pro tělo nebezpečný, pokud je pravidelně konzumován ve velkém množství, ale v některých kontextech jsou dextróza a další cukry také zdraví prospěšné.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button