
U hřebíčku se u nás využívá zejména pro jeho voňavé aroma. Jsou ovšem také známé jeho dezinfekční účinky, působení proti bakteriím a nejen podle babských rad je hřebíček využíván ke zmírňování bolesti zubů.
Odkud pochází

Čím je hřebíček prospěšný
Obsahuje velké množství silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej a také mangan, což je nutriční látka důležitá pro tvorbu kostí i pro metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů. Dále obsahuje také vápník, draslík a vlákniny. Hřebíček má kromě antibakteriálních účinků také účinky desinfekční, a to při vnějším i vnitřním použití. Také pročišťuje organismus, jelikož je močopudný.
Hřebíček lze využít nejen v kuchyni, ale také pro další účely:
- na bolesti zubů, dásní a jako podpůrná léčba paradentózy
- na bolesti kloubů, revma a dny
- desinfikuje špatně se hojící zranění
- doporučuje se při střevních potížích, katarech a nevolnosti způsobené zkaženým jídlem
- je dobrý na rýmu, záněty horních cest dýchacích, plic a dutin
- povzbuzuje činnost srdce
Hřebíček v kuchyni
Udržuje jídlo čerstvé, jelikož jeho hlavní aktivní složkou je eugenol, který ničí bakterie a viry. Hřebíček se přidává do různých pokrmů, ale musí se s ním nakládat velice opatrně, neboť je silně aromatický. Používá se k ochucování masa, zvěřiny, zavařenin, kompotů, cukrovinek, perníku a také do ochucených nápojů, zejména svařeného vína a punče.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos









