Co je to pastinák? Pastinák, lidově známý pod názvem pastiňák je podobný mrkvi, ale má bílou barvu a jeho chuť je výraznější. Pastinák je z čeledi miříkovitých a je to vytrvalá rostlina, z které konzumujeme kořen a jako koření můžeme používat jeho semínka. Pro nás obyčejný pastinák, který naleznete snad v každém supermarketu či na místním trhu, je pro vaše zdraví velmi přínosný. Naučte se jej konzumovat a zařaďte jej do svého jídelníčku.
Seznamte se s pastinákem
Pastinák poznáte velmi jednoduše, je o něco větší než mrkev, širší a má světlou barvu. Svým původem je z Euroasie a oblasti Středomoří. Pěstovat ho již dnes můžete i vy na své zahrádce. Léčivé účinky vám přináší kořen a plody pastináku. Tato kořenová zelenina je bohatá na vitamíny a minerální látky, více než mrkev. Vašemu tělu dodává především draslík a cennou vlákninu. Na 100 g pastináku je přibližně 55 kilokalorií. Nálev z pastináku působí močopudně a má uklidňující účinky. Užívejte ho i ve chvílích, kdy potřebujete podpořit chuť k jídlu či vyčistit močový měchýř od močových kamenů. Pastinák se běžně přidává do zeleninového vývaru a konzumovat ho můžete syrový či uvařený. Má podobnou chuť jako petržel.
Zlepšuje zdraví očí
Pastinák je bohatý na vitamín C a může velmi přispět ke zlepšení zdraví vašich očí a je prevencí vzniku makulární degenerace. Lidé ve věku 60 a více let mají již dispozice ke vzniku tohoto onemocnění. Proto je důležité se před tímto zhoršením očního zdraví předem chránit. Výzkum z roku 2016 prokázal, že makulární degenerace souvisí s věkem a nižším příjmem vitamínu C, stejně jako dalších klíčových živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, beta-karoten, vitamín E, zinek a vitamín D. Pastinák je tedy skvělým přírodním prostředkem, který zvyšuje příjem vitamínu C.
Zlepšuje trávicí funkce a zabraňuje zácpě
Tato kořenová zelenina přináší do vaší stravy také dávku vlákniny. Vláknina je tím, co udržuje váš trávicí systém v kondici a ve zdraví. Pravidelný a dostatečný příjem vlákniny je jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout zácpě a pečovat o trávicí tlak.
Předcházení vad a onemocnění žaludku
Často se setkáváme s tím, že v našem těle chybí dostatek kyseliny listové, tzv. folátu, který je znám i jako vitamín B9. Folát se do vašeho těla dostává přirozeně ze stravy. Pastinák je dobrým zdrojem kyseliny listové. Přibližně půl šálku pastináku vám poskytne 11% denní dávky kyseliny listové. Folát je pro lidské zdraví nesmírně důležitý, a to zvláště pro těhotné ženy a dítě, které se v jejich těle vyvíjí. Těhotné ženy potřebují vyšší příjem kyseliny listové, aby se snížila pravděpodobnost, že bude mít jejich budoucí dítě vrozené vady, jako je například vada neurální trubice, rozštěp patra či poškození mozku. Nízký příjem kyseliny listové není nebezpečný jen pro ženy, ale pro nás pro všechny. Nedostatek kyseliny listové může způsobovat ztrátu chuti k jídlu, zapomnětlivost, onemocnění dásní, dýchací potíže, průjem či podrážděnost.
Podporuje zdraví srdce
Nejenže je pastinák bohatý na vlákninu, která také podporuje zdraví srdce, ale obsahuje další důležité živiny, jako je vitamin C a kyselina listová, které mají pozitivní vliv na vaše srdce. Abyste se preventivně vyhnuli onemocněním spojeným s kardiovaskulárním systémem dopřávejte si barevné varianty vašich pokrmů, tzv. na vašem talíři by neměla chybět zelenina a ovoce v barvě červené, růžové, modré, zelené, fialové, žluté, oranžové, bílé a hnědé.
Podporuje produkci enzymů a zdraví kostí
Mangan je klíčovou součástí mnoha enzymů v těle. Enzymy ovlivňují zdraví trávicího ústrojí, antioxidační funkci a podporují hojení ran. Pastinák obsahuje také tolik zdraví příznivý mangan. Mangan hraje důležitou roli při zachování zdraví vašich chrupavek a kostí. Bez dostatečného přísunu manganu vaše kosti slábnou a přichází zdravotní obtíže, například osteoporóza. Dopřávejte si stravu obsahující mangan, jako je pastinák, a vaše kosti budou zdravé.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos