Recept: Zdravý pečený čaj dokonale zahřeje a hodí se i jako vánoční dárek
Po dlouhé procházce v sychravém počasí netoužíte po příchodu domů jistě po ničem jiném, než je horký čaj. Čaje jsou skvělou možností, jak obohatit váš pitný režim během podzimního a zimního období. Kromě kupovaných čajů si však můžete připravit i doma zdravé čaje, navíc s obsahem ovoce. Vyzkoušejte například pečené čaj, které můžete darovat i jako dárek.
Ovocný čaj
V obchodech často kupujeme sáčkové ovocné čaje, které však nejsou příliš kvalitní a obsahují jen špetku ovoce. Jejich největší podíl často tvoří ibišek, který čaj obarví do červena. Sáčkové ovocné čaje jsou navíc plné aromat a ochucovadel, které neprospívají vašemu zdraví. Pokud milujete ovocné čaje, ale hledáte zdravější variantu, která bude také chutnější, jsou pro vás skvělou volbou pečené čaje.
Pečený čaj
O pečeném čaji jste již pravděpodobně slyšeli. Setkat se s ním dnes můžete nejen na vánočních trzích, ale i v některých supermarketech. Co to však pečený čaj je? Jedná se o ovocný čaj, který obsahuje různé druhy ovoce (podle vaší volby), sladidla (cukr, med, rostlinné sirupy) a koření. Pokud si připravíte domácí pečený čaj, nenajdete v něm žádná umělá ochucovadla, aromata či barviva, která jsou v produktech mnohdy navíc. Pečený čaj bude obsahovat jen to, co budete chtít. Pečený čaj je připraven z upečeného ovoce a jeho chuť je lahodnější než u klasických ovocných čajů, navíc obsahuje kousky pečeného ovoce. I když se nazývá čajem pečeným, pravý čaj v něm nenajdete.
Zdroj vitamínů
Pečené čaje vám dopřejí nejen příjemné zahřátí, ale jsou také zdrojem vitamínů, vlákniny a zdravě doplní pitný režim. Pečené čaje navíc obsahují mnohá zdraví přínosná koření, jednat si může například o skořici a zázvor, které mají zahřívací účinky, ale také badyán, hřebíček, pepř či kurkumu. Pečený čaj můžete připravovat z různých druhů ovoce, například z jablek, meruněk, citrusů, ale také banánů či různých druhů bobulí. Skvělé je, že pečené čaje mohou obsahovat také med, který je zdrojem antioxidantů a prevencí proti chřipce a nachlazení. Pečený čaj je vhodný pro děti i jako vkusný dárek pro vaše blízké.
Vánoční pečený čaj
Připravte si přibližně 2 kg ovoce. Může se jednat o jablka, hrušky, švestky, meruňky, mražené bobulovité ovoce, citrusové plody apod. Připravit můžete například jednodruhový pečený čaj, ale také ovocný čaj ze směsi ovoce. Jablka a hrušky nemusíte loupat. Připravte si také nastrouhanou kůru nejlépe z bio citronů či pomerančů. Dužinu pokrájejte na menší kousky.
Nasypejte připravené ovoce do mísy, také připravenou kůru a přidejte asi 500 g cukru, můžete zvolit i jiné druhy sladidel. Přidejte vánoční koření, například skořici, hřebíček, badyán, kardamon.
V míse vše promíchejte a vysypte na připravený hlubší plech, můžete použít také pekáček. Směs ovoce vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte po dobu 10 minut. Poté můžete přidat pár lžic rumu, ale není to nutné. Pečte čaj dalších 20 minut. Ovoce se musí povolit a pustit šťávu.
V průběhu pečení čaj promíchávejte. Po upečení horkou směs přendejte naběračkou do sklenic a obraťte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout a uchovávejte na temném chladném místě.
Světlý i tmavý
Pečený čaj tak může být světlý, ale také tmavý v závislosti na tom, jaký typ ovoce jste použili. Zvolit můžete například kombinaci jablek, hrušek a zázvoru, který doplní citron. Skvělou volbou je však i citrusový pečený čaj z pomerančů, mandarinek se skořicí a badyánem. Pokud chcete čaj spíše červený, zamrazte si v létě plody z vaší zahrady a použijte je v zimě. Připravit lze pečený čaj z rybízu, jahod, malin, ostružin, ale také višní, které vykouzlí opravdu dokonalou chuť i vůni.
Jak si čaj připravit?
Příprava čaje je nesmírně snadná a rychlá. Do hrníčku si dejte 2-3 lžičky směsi a zalijte horkou vodou. Lahodná chuť a dokonalá vůně vás rychle okouzlí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos