Rady a tipyZdraví

Rozdíl mezi červenými a černými malinami? V podílu antioxidantů!

Nejběžnější jsou červené maliny, ale objevují se i nové odrůdy. Černé maliny jsou jedinečné, jelikož rostou jen na určitých místech.

Oba druhy jsou si podobné tvarem, vlastní dutý střed a jsou pokryty malými bílými chloupky. Dokonce i chuťově se od sebe moc neliší, ale údajně jsou černé maliny považovány za sladší.

Bez ohledu na jejich barvu jsou maliny velmi výživné.

Jeden malý šálek malin poskytuje orientačně tyto nutriční hodnoty:

Sacharidy: 15 gramů

Bílkoviny: 1 gram

Tuk: méně, než 1 gram

Vláknina: 29% referenčního denního příjmu (dále jen RDI)

Vitamín C: 43% RDI

Vitamín K: 11% RDI

Vitamín E: 7% RDI

Vláknina podporuje váš trávicí systém, zdraví srdce a pomáhá při hubnutí.

Stejně jako ostatní ovoce jsou maliny bohaté na vitamíny C a E, které vlastní významnou antioxidační aktivitu. Antioxidanty jsou sloučeniny, které zabraňují poškození buněk molekulami zvanými volné radikály.

Černé maliny mají však vyšší obsah antioxidantů

Červené i černé maliny obsahují silné antioxidanty. Pro udržení optimálního zdraví je nezbytná zdravá rovnováha antioxidantů a volných radikálů.

Černé maliny vynikají vysokou hladinou polyfenolů – rostlinné sloučeniny s antioxidační aktivitou.

Mezi nejhlavnější patří:

antokyany

ellagitaniny

fenolové kyseliny

Vysoká hladina antioxidantů v černých malinách může vysvětlovat jejich potenciální vlastnosti v boji proti rakovině.

Extrakt nebo prášková podoba černé maliny může pomoci chránit před některými druhy rakoviny, např. před rakovinou prsu, tlustého střeva a prostaty.

Červené maliny

Červené maliny se normálně vyskytují v obchodě s potravinami většinu měsíců roku nebo si je můžete vypěstovat sami.

Lze je přidat do potravin, jako jsou ovesné vločky nebo smoothies, jsou totiž přirozeně sladké.

Černé maliny

Černé maliny jsou těžko dostupné a k dispozici pouze pár týdnů během letního slunovratu. Je tedy snazší si je vypěstovat pěkně od píky na své zahrádce, známé jako Bristol.

Divoké černé maliny rostou na severovýchodu Spojených státech, ale většina černých malin se pěstuje ve státě Oregon.

I když si můžete vychutnat černé maliny čerstvé, většina z nich je komerčně pěstovaných pro účely produkce džemů a pyré, v doplňcích stravy a jako složka přírodních potravinářských barviv.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button