Právě nyní se můžete v mnoha končinách České republiky vydat na sběr houby hlívy ústřičné. Hlíva ústřičná je totiž velmi chutná a použít ji můžete při přípravě mnoha pokrmů. Co více, jedná se o houbu přínosnou pro lidské zdraví. Objevte dobroty, které z ní můžete vykouzlit.
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je jedlou dřevokaznou houbou, která pochází z čeledi hlívovitých. Svůj přídomek získala podle specifického tvaru a vzhledu. Klobouky hlívy ústřičné totiž barvou i tvarem připomínají velké ústřice. Zbarvení hlívy může být různé, a to od bělavé barvy, přes šedomodrou až k šedohnědé. Samotné zbarvení se totiž odvíjí od specifických podmínek růstu. Chuť hlívy ústřičné je jemná, lehce nasládlá a jedná se o velmi chutnou houbu.
Sběr
Hlíva ústřičná roste od konce léta, až do zimy. Při mírné zimě, kterou prožíváme i nyní, roste na živých či odumřelých kmenech listnatých stromů. Daří se jí na bucích, břízách i topolech. Setkat se s ní samozřejmě můžete i v mnoha supermarketech, jelikož se dnes pěstuje také uměle.
Hlívové rizoto
Přejděte s novým rokem na lehčí recepty a připravte si rizoto s hlívou ústřičnou. Potřebovat budete:
- 250 g hlívy
- 250 g rýže
- 2 cibule
- 100 ml bílého vína
- sůl a pepř
- parmazán
- 2 lžíce másla
- 1/2 litru vývaru
Ve větším hrnci na rozpuštěném másla (1 lžíci) nechte zesklovatět cibulku. Poté ji přelijte vínem a nechte přejít varem. Nyní přidejte rýži, osolte a přibližně 2 minuty míchejte. Přilijte vývar a pomalu vařte pod pokličkou. Hlívu ústřičnou si nakrájejte na kostičky a opečte na másla, osolte, opepřete a podlijte vodou či vývarem. Chvíli poduste. Následně hlívu smíchejte s připravenou rýži a podávejte se strouhaným parmazánem.
Pečená hlíva s kaší
Díky své jemné chuti chutná hlíva skvěle také pečená. Připravte si tento odlehčený pokrm v podobě pečené hlívy. Potřebovat budete:
- 500 g hlívy
- 2 palice česneku
- 1 cibule
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- hrst bylinek ( tymián, rozmarýn, majoránka apod.)
- sůl a pepř
Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia. Očištěnou hlívu natrhejte či nakrájejte na menší kousky. Připravte si pekáček, do kterého vsypte houby, nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, bylinky a přidejte olej a máslo. Vše osolte a opepřete a dobře promíchejte. Vložte do trouby a pečte 30-45 minut. K pečené hlívě ústřičné se skvěle hodí bramborová kaše, kterou můžete obohatit o celer či batátu.
Rychlá polévka
Z hlívy se dá vykouzlit také velmi snadno a rychle chutná polévka, která během zimních dnů příjemně zahřeje. Potřebovat na její přípravu budete:
- 200 g hlívy ústřičné
- cibule
- 3 mrkve
- 1 menší petržel
- kousek celeru
- 2 brambory
- 1 vejce
- sůl a pepř
- majoránku
- olej
- na jíšku: 2 lžíce másla a 4 lžíce hladké mouky
Ve větším hrnci na oleji zpěňte cibulku, poté přidejte nakrájenou hlívu, mrkev, petržel a celer. Vše orestujte a zalijte litrem vody, popřípadě zeleninévho vývaru, osolte, opepřete a povařte. Po 10 minutách přidejte do polévky na kostičky nakrájené brambory. Jakmile bude zelenina měkká, vmíchejte do polévky rozmíchanou jíšku s vodou, promíchejte a povařte. Přidat můžete také rozmíchané vejce a nakonec 10 minut povařit. Vše dochuťte majoránkou. Dobrou chuť.
Zdravotní přínos
Hlíva ústřičná obsahuje polysacharidický β-(1,3/1,6)-D-glukan, který má příznivý vli na hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje také odolnost proti infekcím, podporuje tvorbu červených krvinek. Chrání i před vznikem zánětlivých onemocněních, virový, bakteriálním i plísňovým chorobám. Je prevencí vzniku hemeroidů, ekzémů a podporuje hojení popálenin atd. Hlíva je celkově zdraví nesmírně přínosná.
Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/fungi-nis/15184764904, https://www.flickr.com/photos/67238971@N04/6703097183
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos