JídloReceptyZdraví

Sbírat ji lze nyní aneb 3 recepty na přípravu hlívy ústřičné. Jaké zdravotní výhody přináší?

Právě nyní se můžete v mnoha končinách České republiky vydat na sběr houby hlívy ústřičné. Hlíva ústřičná je totiž velmi chutná a použít ji můžete při přípravě mnoha pokrmů. Co více, jedná se o houbu přínosnou pro lidské zdraví. Objevte dobroty, které z ní můžete vykouzlit.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je jedlou dřevokaznou houbou, která pochází z čeledi hlívovitých. Svůj přídomek získala podle specifického tvaru a vzhledu. Klobouky hlívy ústřičné totiž barvou i tvarem připomínají velké ústřice. Zbarvení hlívy může být různé, a to od bělavé barvy, přes šedomodrou až k šedohnědé. Samotné zbarvení se totiž odvíjí od specifických podmínek růstu. Chuť hlívy ústřičné je jemná, lehce nasládlá a jedná se o velmi chutnou houbu.

Sběr

Hlíva ústřičná roste od konce léta, až do zimy. Při mírné zimě, kterou prožíváme i nyní, roste na živých či odumřelých kmenech listnatých stromů. Daří se jí na bucích, břízách i topolech. Setkat se s ní samozřejmě můžete i v mnoha supermarketech, jelikož se dnes pěstuje také uměle.

Hlívové rizoto

Přejděte s novým rokem na lehčí recepty a připravte si rizoto s hlívou ústřičnou. Potřebovat budete:

  • 250 g hlívy
  • 250 g rýže
  • 2 cibule
  • 100 ml bílého vína
  • sůl a pepř
  • parmazán
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 litru vývaru

Ve větším hrnci na rozpuštěném másla (1 lžíci) nechte zesklovatět cibulku. Poté ji přelijte vínem a nechte přejít varem. Nyní přidejte rýži, osolte a přibližně 2 minuty míchejte. Přilijte vývar a pomalu vařte pod pokličkou. Hlívu ústřičnou si nakrájejte na kostičky a opečte na másla, osolte, opepřete a podlijte vodou či vývarem. Chvíli poduste. Následně hlívu smíchejte s připravenou rýži a podávejte se strouhaným parmazánem.

Pečená hlíva s kaší

Díky své jemné chuti chutná hlíva skvěle také pečená. Připravte si tento odlehčený pokrm v podobě pečené hlívy. Potřebovat budete:

  • 500 g hlívy
  • 2 palice česneku
  • 1 cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • hrst bylinek ( tymián, rozmarýn, majoránka apod.)
  • sůl a pepř

Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia. Očištěnou hlívu natrhejte či nakrájejte na menší kousky. Připravte si pekáček, do kterého vsypte houby, nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, bylinky a přidejte olej a máslo. Vše osolte a opepřete a dobře promíchejte. Vložte do trouby a pečte 30-45 minut. K pečené hlívě ústřičné se skvěle hodí bramborová kaše, kterou můžete obohatit o celer či batátu.

Rychlá polévka

Z hlívy se dá vykouzlit také velmi snadno a rychle chutná polévka, která během zimních dnů příjemně zahřeje. Potřebovat na její přípravu budete:

  • 200 g hlívy ústřičné
  • cibule
  • 3 mrkve
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru
  • 2 brambory
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • majoránku
  • olej
  • na jíšku: 2 lžíce másla a 4 lžíce hladké mouky

Ve větším hrnci na oleji zpěňte cibulku, poté přidejte nakrájenou hlívu, mrkev, petržel a celer. Vše orestujte a zalijte litrem vody, popřípadě zeleninévho vývaru, osolte, opepřete a povařte. Po 10 minutách přidejte do polévky na kostičky nakrájené brambory. Jakmile bude zelenina měkká, vmíchejte do polévky rozmíchanou jíšku s vodou, promíchejte a povařte. Přidat můžete také rozmíchané vejce a nakonec 10 minut povařit. Vše dochuťte majoránkou. Dobrou chuť.

Zdravotní přínos

Hlíva ústřičná obsahuje polysacharidický β-(1,3/1,6)-D-glukan, který má příznivý vli na hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje také odolnost proti infekcím, podporuje tvorbu červených krvinek. Chrání i před vznikem zánětlivých onemocněních, virový, bakteriálním i plísňovým chorobám. Je prevencí vzniku hemeroidů, ekzémů a podporuje hojení popálenin atd. Hlíva je celkově zdraví nesmírně přínosná.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/fungi-nis/15184764904, https://www.flickr.com/photos/67238971@N04/6703097183

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button