Rady a tipyVitamínyZdraví

Zima přeje kandovanému ovoci: zpracujte si s námi citrusovou kůru

Nemusí být jen koktejlovou ozdobou! Když si plátek z kandované citrusové kůry přidáte do čaje, tak bude daleko lahodnější, ale také výživnější.

A proč se ovoce kanduje právě v zimě? Není těžké na to najít odpověď. Citrusy jsou v sezóně šťavnatější, zatímco v zimě mají všeobecně méně tekutiny. Tím snáze a rychleji je usušíte. Bojíte se současně i hořkosti? Cukr to spraví a vznikne vám neskutečná dobrůtka.

Experimentů není nikdy dost

Pokud chcete zkusit i další, neméně zajímavé suroviny, klidně sáhněte také po limetkách, pomerančích, grepech nebo mandarinkách.

Co je potřeba udělat předem?

Chcete-li čistou a svěží kandovanou citrusovou kůru, je potřeba ovoce nejprve omýt. „Voskový“ povrch odstraníte tak, že ovoce spaříte horkou vodou.

Postup:

Citrusy nakrájejte na klínky a jakmile je dostatečně suché, můžete jej ztenčit na poloviční plátky. Pozor, aby se vám nerozpadly, příliš tenké k tomu budou mít sklon. Odstraňte semínka a bílou dřeň. Takto připravené plátky dejte na tác, zakryjte utěrkou a mezitím se věnujte přípravě cukru.

Ingredience

6 citronů nebo 4 pomeranče

4 šálky cukru

2,5 hrnku vody na rozpuštění cukru

Jak na to?

Plátky citrusů povařte v libovolném množství vody asi 5 minut. Stačí plátky zakrýt a často promíchávat. Po uplynulé době vodu slijte a vylijte.

Poté smíchejte novou vodu a 4 hrnky cukru a vařte do té doby, dokud se všechen cukr nerozpustí. Potom sem vložte plátky vámi zvolených citrusů. Ještě nejsou kandované, ale brzo se tak stane. Musí se v této směsi vařit asi hodinu, tomuto procesu se nazývá blanšířování. Plátky by měly být průhledné.

Pokud je skrz ně nádherně vidět, stopněte vaření a sundejte hrnec z plotny. Plátky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat. Kůru můžete obalit ještě v další vrstvě hrubozrnného cukru (musí být vychladlé). Citrusová kůra pak vypadá jako sklo. Pokud chcete exkluzivní pochoutku, namočte plátky do rozpuštěné čokolády.

Nyní je jen nutné správně skladovat. Umístěte ovoce do vzduchotěsné nádoby a skladujte mimo přímé sluneční světlo, může to být např. zavařovací sklenice.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button