JídloRady a tipyRecepty

Vajíčka k snídani? 4 tipy na dokonalé snídaně s vejci

Jste snídaňový tip, který miluje vydatné snídaně a s jejich přípravou si vyhraje? Snídaně je skvělým startem do každého dne. Měla by být zdravá, vydatná, vyvážená a bohatá na vlákninu, samozřejmě by také měla skvěle chutnat. Právě vejce přináší do vaší snídaně dávku zdravých tuků, dobře zasytí a dodají energii na celé dopoledne. Objevte varianty dokonalých snídaní s vejci.

Sendvič s vejcem

Rychlá dobrota, kterou si můžete sbalit na cesty či využít v práci také jako oběd. Sendvič s vejcem můžete kombinovat s nejrůznějšími ingrediencemi, ať už se jedná o čerstvou zeleninu, zelené lístky, bylinky, krémový sýr, hummus, zeleninové pomazánky, semínka, oříšky atd. Připravte si zdravý sendvič s vejcem a rukolou:

  • celozrnná bageta
  • 2 vejce
  • rukola
  • krémový sýr/hummus
  • avokádo
  • ředkvičky
  • klíčky/čerstvé bylinky
  • sůl a pepř

Sendvič s vejcem si můžete připravovat z nejrůznějších typů pečiva, ať už se jedná o celozrnný toustový chléb, klasický chléb či bagetu. Stačí bagetu rozříznout, potřít krémovým sýrem či humusem, vložit pokrájené ředkvičky, avokádo, sázené vejce, dochutit solí a pepřem a doladit chutí rukoly a čerstvých bylinek.

Vaječná omeleta

S vaječnou omeletou nikdy nešlápnete vedle, navíc skvěle zasytí a můžete ji zvolit i jako formu oběda do práce. Vaječná omeleta by měla být nadýchaná a plněná samými dobrotami. Potřebovat na přípravu budete:

  • 6 vajec
  • 25 ml mléka
  • hladkolistá petrželka
  • hrst šunky
  • hrst nastrouhaného čedaru
  • lžíce másla
  • špenát
  • cherry rajčátka
  • sůl a pepř

Vejce si rozklepněte do mísy a vyšlehejte, přidejte mléko, petržel, osolote a opepřete. Přidejte do směsi i šunku a čedar. Na pánvi si nechte rozehřát máslo. Vlijte na horkou pánev směs a snižte teplotu, nechte ji pomalu péct. Na vrch přidejte listy špenátu a pokrájená cherry rajčata. Poté ji přehněte a ihned servírujte. Omeleta bude uvnitř krásně vláčná.

Vejce Benedikt

Klasika, která je dnes v mnoha kavárnách nesmírně populární. Vejce Benedikt jsou doslova královskou snídaní, která vás dostane kombinací opečené křupavé žemle, s kouskem šunky či uzeného lososa, rozplývajícím se vejcem a dokonalou holandskou omáčkou. Potřebovat na přípravu této snídaně budete:

  • 4 vejce
  • 2 žemle
  • 200 g šunky/uzený losos
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Omáčka

  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 3 kuličky pepře
  • citronová šťáva

Začněte s přípravou omáčky. Ocet nalijte do malého kastrůlku, přidejte pepř, bylinky a svařte cca na polovinu. Přeceďte a nechte stranou. Ve vodní lázni se pusťte do prošlehání žloutků se dvěma lžícemi svařeného octa. Pomalu šlehejte, dokud směs nezhoustne a nakonec by měla získat nadýchanou strukturu. Pomalu do pěny vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Takto postup opakujte, dokud nebude vmícháno všechno máslo. Holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Ve větším hrnci si připravte vodu, přiveďte ji k varu a přidejte lžíci octa. Vejce rozklepněte do hrníčku. Než vejce vložíte do vody, vytvořte vír a vajíčko do něj nechte pomalu vklouznout. Vařte cca 2-3 minuty. Vyndejte děrovanou naběračkou. Půlky žemlí opečte a na každou z nich dejte plátek šunky či uzeného lososa, položte na něj vejce a přelijte holandskou omáčkou. Dozdobit můžete listy rukoly či polníčku. Dobrou chuť!

Avo toast

Vejce a avokádo, kombinace, která vás nikdy nezklame. Avokádo můžete rozmačkat, pokrájet a zkombinovat s vejci míchanými, sázenými, ale ztracenými. Vejce i avokádo jsou navíc skvělým zdrojem zdravých tuků a s jejich chutí se dá snadno pracovat. Připravte si avokádový toust se sázeným vejcem. Potřebovat budete:

  • celozrnný chléb
  • 2 vejce
  • ředkvička
  • cherry rajčátka
  • avokádo
  • šťávu z citronu
  • sůl, pepř, chilli
  • čerstvé bylinky

Avokádový toust na desítky způsobů je velkým hitem. Snadno si jej však můžete vykouzlit i u vás doma. Opečte si celozrnný chléb toustovači, či jiný typ pečiva, rozmačkejte na něj avokádo, které ochutíte solí, pepřem, citronovou šťávou a máte-li rádi i špetkou chilli. Připravte si sázené vejce podle návodu výše, položte na rozmačkané avokádo a dozdobte plátky ředkviček, cherry rajčátky a čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí hladkolistá petrželka i koriandr. A svěží snídaně, která potěší každou návštěvu je na světě.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button