Vajíčka k snídani? 4 tipy na dokonalé snídaně s vejci
Jste snídaňový tip, který miluje vydatné snídaně a s jejich přípravou si vyhraje? Snídaně je skvělým startem do každého dne. Měla by být zdravá, vydatná, vyvážená a bohatá na vlákninu, samozřejmě by také měla skvěle chutnat. Právě vejce přináší do vaší snídaně dávku zdravých tuků, dobře zasytí a dodají energii na celé dopoledne. Objevte varianty dokonalých snídaní s vejci.
Sendvič s vejcem
Rychlá dobrota, kterou si můžete sbalit na cesty či využít v práci také jako oběd. Sendvič s vejcem můžete kombinovat s nejrůznějšími ingrediencemi, ať už se jedná o čerstvou zeleninu, zelené lístky, bylinky, krémový sýr, hummus, zeleninové pomazánky, semínka, oříšky atd. Připravte si zdravý sendvič s vejcem a rukolou:
- celozrnná bageta
- 2 vejce
- rukola
- krémový sýr/hummus
- avokádo
- ředkvičky
- klíčky/čerstvé bylinky
- sůl a pepř
Sendvič s vejcem si můžete připravovat z nejrůznějších typů pečiva, ať už se jedná o celozrnný toustový chléb, klasický chléb či bagetu. Stačí bagetu rozříznout, potřít krémovým sýrem či humusem, vložit pokrájené ředkvičky, avokádo, sázené vejce, dochutit solí a pepřem a doladit chutí rukoly a čerstvých bylinek.
Vaječná omeleta
S vaječnou omeletou nikdy nešlápnete vedle, navíc skvěle zasytí a můžete ji zvolit i jako formu oběda do práce. Vaječná omeleta by měla být nadýchaná a plněná samými dobrotami. Potřebovat na přípravu budete:
- 6 vajec
- 25 ml mléka
- hladkolistá petrželka
- hrst šunky
- hrst nastrouhaného čedaru
- lžíce másla
- špenát
- cherry rajčátka
- sůl a pepř
Vejce si rozklepněte do mísy a vyšlehejte, přidejte mléko, petržel, osolote a opepřete. Přidejte do směsi i šunku a čedar. Na pánvi si nechte rozehřát máslo. Vlijte na horkou pánev směs a snižte teplotu, nechte ji pomalu péct. Na vrch přidejte listy špenátu a pokrájená cherry rajčata. Poté ji přehněte a ihned servírujte. Omeleta bude uvnitř krásně vláčná.
Vejce Benedikt
Klasika, která je dnes v mnoha kavárnách nesmírně populární. Vejce Benedikt jsou doslova královskou snídaní, která vás dostane kombinací opečené křupavé žemle, s kouskem šunky či uzeného lososa, rozplývajícím se vejcem a dokonalou holandskou omáčkou. Potřebovat na přípravu této snídaně budete:
- 4 vejce
- 2 žemle
- 200 g šunky/uzený losos
- 1 lžíce bílého vinného octa
Omáčka
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 1 hrst nasekané petrželky
- 150 ml bílého vinného octa
- 3 kuličky pepře
- citronová šťáva
Začněte s přípravou omáčky. Ocet nalijte do malého kastrůlku, přidejte pepř, bylinky a svařte cca na polovinu. Přeceďte a nechte stranou. Ve vodní lázni se pusťte do prošlehání žloutků se dvěma lžícemi svařeného octa. Pomalu šlehejte, dokud směs nezhoustne a nakonec by měla získat nadýchanou strukturu. Pomalu do pěny vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Takto postup opakujte, dokud nebude vmícháno všechno máslo. Holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Ve větším hrnci si připravte vodu, přiveďte ji k varu a přidejte lžíci octa. Vejce rozklepněte do hrníčku. Než vejce vložíte do vody, vytvořte vír a vajíčko do něj nechte pomalu vklouznout. Vařte cca 2-3 minuty. Vyndejte děrovanou naběračkou. Půlky žemlí opečte a na každou z nich dejte plátek šunky či uzeného lososa, položte na něj vejce a přelijte holandskou omáčkou. Dozdobit můžete listy rukoly či polníčku. Dobrou chuť!
Avo toast
Vejce a avokádo, kombinace, která vás nikdy nezklame. Avokádo můžete rozmačkat, pokrájet a zkombinovat s vejci míchanými, sázenými, ale ztracenými. Vejce i avokádo jsou navíc skvělým zdrojem zdravých tuků a s jejich chutí se dá snadno pracovat. Připravte si avokádový toust se sázeným vejcem. Potřebovat budete:
- celozrnný chléb
- 2 vejce
- ředkvička
- cherry rajčátka
- avokádo
- šťávu z citronu
- sůl, pepř, chilli
- čerstvé bylinky
Avokádový toust na desítky způsobů je velkým hitem. Snadno si jej však můžete vykouzlit i u vás doma. Opečte si celozrnný chléb toustovači, či jiný typ pečiva, rozmačkejte na něj avokádo, které ochutíte solí, pepřem, citronovou šťávou a máte-li rádi i špetkou chilli. Připravte si sázené vejce podle návodu výše, položte na rozmačkané avokádo a dozdobte plátky ředkviček, cherry rajčátky a čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí hladkolistá petrželka i koriandr. A svěží snídaně, která potěší každou návštěvu je na světě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos